Büyütme döneminde sınırlı yemlemenin etlik piliçlerde performans ve karkas özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
K.S.U FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ZOOTEKNİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET BÜYÜTME DÖNEMİNDE SINIRLI YEMLEMENİN ETLDK PİLİÇLERDE PERFORMANS ve KARKAS ÖZELLİKLERDE ETKİSİ Ömer OZT ÜRK DANİŞMAN : Prof. Dj/ Onur DENİZ Yıl : 2001, Sayfa :24 Jüri: Prof. Dr. Onur DENİZ : Doç. Dr. Durmuş ÖZTÜRK : Yrd. Doç. Dr. Âdem EROL Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Çiftliğinde yürütülen bu çalışmada 4 grupta 26 adet olmak üzere toplam 104 adet CGBB '500, günlük erkek civciv kullanılmıştır. Tesadüf parselleri deneme deseninde faktoriyel olarak planlanan araştırma, büyütme döneminde sınırlı yemlemenin etlik piliçlerde performans ve karkas özelliklerine etkisinin saptanması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma sonuçlarına gore büyütme döneminde, en yüksek düzeyde canlı ağırlık ve canlı ağırlık artışı serbest beslenen kontrol grubunda saptanmış (I. Grup), bu grubu sırasıyla denemenin 22 - 35. günlerinde adlibitum x %90 yemleme düzeyi ile beslenen II. Grup, adlibitum x %80 yemleme düzeyi ile beslenen III. Grup ve adlibitum x %70 yemleme düzeyi ile beslenen IV. Grup izlemiştir. Kısıtlı yemlemenin başladığı 3. haftadan itibaren araştırmanın sonuna kadar en yüksek yem tüketim ortalamasına ise 1. Grup, en düşük yem tüketim ortalamasına IV. Grup sahip olmuştur. YDK'ları bakımından bir kıyaslama yapıldığında araştırmanın 1. ve 2. haftasında grupların yem değerlendirme katsayıları birbirine oldukça yakınken 3. hafta en iyi yem değerlendirme katsayısı I. Grupta, en kötü yem değerlendirme sayısı ise IV. Grupta saptanmıştır. Diğer yandan 4. hafta II. Grup ve III. Grup en iyi yem değerlendirme katsayına sahip olmuşlar ve bu grupları sırasıyla IV. Grup ve I. Grup izlemiştir. Deneme sonunda karkas özellikleri araştırılmak üzere kesilen hayvanlarda en yüksek sıcak ve soğuk karkas ağırlığına deneme süresince serbest yemlenen I. Grup ulaşmış, bu grubu sırasıyla İL, III. ve IV. Gruplar izlemiştir. Abdominal yağ miktarları ise; en yüksek IV. Grupta bulunmuş bu grubu III. Grup, II. Grup ve I. Grup izlemiştir. Anahtar Kelimeler: Etlik piliç, Sınırlı Besleme, Performans, Karkas II DEPARTMENT OF ANIMAL SCIENCE INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCE UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SUTCU IMAM MSc THESIS ABSTRACT EFFECTS OF RESTRICTED FEEDING IN GROWING PERIOD ON PERFORMANCE AND CARCASS CHARECTERISTIC OF BROILERS Omer OZTURK Supervisor: Prof. Dr. Onur DENİZ Year : 2001, Pages :24 Jury: Prof. Dr. Onur DENİZ : Assoc. Prof. Dr. Durmuş OZTURK : Assist. Prof. Dr. Adem EROL This study was carried out in the Research and Application Farm of Kahramanmaraş Sutcu Imam University, Faculty of Agriculture. In the study, a total of 104 COBB 500 male broilers chicks were used in 4 groups(each group consisted of) The experiment was designed as a completely factorial randomised design. The research was carried out to determine the effect of restricted feeding on the performance and carcass weight of broilers in the growing period. In the experiment control group (Group I) was not applied any feeding restriction. Group II was fed adlibitum x 0,90 beetwen 22 and 35. days. Group III was fed adlibitum x 0,80 Group IV was fed adlibitum x 0,70. Restricted feeding was applied from the third week to the end of the experiment. According to the result of the research the Control group (Group I) had the highest total live weight and daily liveweigth gain. The other group Group II, Group III and Group IV followed the control respectivle. During this period Group I had the highest feed consumption while Group IV had the lowest one. The comparison analyses of groups in terms of feed conversion rates showed that the groups were similar in the first and second weeks. However, in the third week, Group I showed the best feed conversion ratio while Group IV showed the poorest one. On the other hand, in the fourth week, Group II and Group HI showed the best feed conversion ratios and these were fallowed by Group IV and Gtroup I respectively. At the end of the experiment the animals were slaughtered to investigate carcass caharacteristics. Results showed that Group I which was not applied any feed restriction had the highest hot and cold carcass weight and this was fallowed by Group II, Group III and Group IV respectively. In terms of of the amount of abdominal fat ratio Group IV had the highest value and fallowed by Group III, Group II and Group I respectively. Key Words: Brolier, Restricted Feeding, Performance,Carcass III
Collections