Kahramanmaraş`ta mısır kurutma işletmelerinin genel durumu ve kurutma teknolojileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Muhammet KORLAELCI ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KAHRAMANMARAŞ'TA MISIR KURUTMA İŞLETMELERİNİN GENEL DURUMU VE KURUTMA TEKNOLOJİLERİ Muhammet KORLAELÇİ KSÜ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNALARI ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. L Kurtuluş TUNÇER Yıl:2001, Sayfa: 40 Jüri: Prof. Dr. L Kurtuluş TUNÇER Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU Yrd. Doç. Dr. Ali AYBEK Bu çalışmada, Kahramanmaraş İlindeki mısır kurutma işletmelerinin genel durumları ve mısır kurutma teknolojilerinin belirlenmesi amacıyla bir anket çalışması yapılmıştır. Kahramanmaraş'ta mısır kurutma işlemi yapan 12 işletme bulunmaktadır. TMO'ya ait olan iki işletmenin dışındaki diğer işletmelerin hiç birinde sıcaklık ve nem kontrollü depo bulunmamaktadır. Kurutulan ürünler hava koşullarına açık bir şekilde betonarme depolarda bekletilmektedir. Bu yüzden ürünlerin uzun süre bekletilmesi olanaksız hale gelmektedir. İşletmelerin çoğu entegre üretim yapmaktadırlar. Kuruttukları ürünleri kendi bünyelerinde tüketmektedirler. Kendilerine gelen mısırları kuruttuktan sonra yem ünitesinde hayvan yemi olarak hazırlayıp pazara sunmaktadırlar. Kullanılan kurutma makineleri yerli yapım olmasına rağmen Kahramanmaraş'ta tamir bakım işlerini yapabilecek uzman kişilerin olmaması bakım onarım maliyetlerinin artmasına ve zaman kaybına neden olduğu belirlenmiştir. LPG yakıtının motorin yakıtına göre daha ekonomik olması nedeniyle kurutucuların tamamı LPG ile çalışmaktadır. Kredi faizlerinin yüksek olması nedeniyle işletmelerin kredi kullanamadıkları, bunun sonucu olarak da ürün alımlarında nakit sıkıntısı çektikleri belirlenmiştir. Çiftçilerin hava koşulları nedeniyle ikinci ürün mısın erken hasat ettikleri ve yüksek nemde (%25-%35) işletmeye getirdikleri, bunun sonucu olarak ürünlerini daha düşük fiyatlarda satmak zorunda kaldıkları belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Mısır, Kurutma, Kurutucu. ABSTRACT Muhammet KORLAELCI ABSTRACT MSc THESIS KAHRAMANMARAŞ'TA MISIR KURUTMA İŞLETMELERİNİN GENEL DURUMU VE KURUTMA TEKNOLOJİLERİ Muhammet KORLAELÇI STRUCTURE OF CORN DRYING ENTERPRISES AND DRYING TECHNOLOGIES EV KAHRAMANMARAŞ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM Supervisor: Prof. Dr. İ. Kurtuluş TUNÇER Year: 2001, Pages: 40 Jury : Prof. Dr. İ. Kurtuluş TUNÇER : Doç. Dr. Tevrican DOKUYUCU : Yrd. Doç. Dr. Ali AYBEK A survey was done to determine the structure of corn drying companies and drying technologies in Kahramanmaraş. As of 2001, there were 12 corn driers in Kahramanmaraş, two of which were being operated by the state. None of the commercial driers was temperature or moisture controlled. Dried grain is stored in open concrete silos in these commercial facilities which makes it impossible to store the grain for a long period. In most of these companies, the grain is dried, used as animal feed constituent, and then marketed. Although all driers have been produced in Turkey, the cost of maintenance and repair is high because there is not enough qualified technical personnel to handle the maintenance and repair in Kahramanmaraş. All driers use LPG to operate since it is cheaper than fuel oil. Drying companies find it difficult to get loans because of high interest rates leading to shortage when purchasing grain during harvest period. As far as farmers are concerned, they usually harvest corn early at moisture contents from 25 to 35% due to weather conditions resulting in less marketable price. Keywords: Corn, Drying, Drier. II
Collections