Değişik pH ve sıcaklık değerleri ile farklı sodyum polifosfat ve tuz konsantrasyonlarının yersinia enterocolitica üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Nuh ÖZKAN Değişik oranlarda NaCl ve fosfat içeren ve değişik oranlarda pH ayarı yapılan örnekler daha sonra, 37.5 °C, 40.0 °C, 42.5 °C, 45.0 °C, 47.5 °C, 50.0 °C, 52.5 °C, 55 °C, 57.5 °C, 60 °C ye ayarlanmış çalkalamak inkübatöre yerleştirilerek sıcaklık uygulaması yapılmıştır. Uygulanan her sıcaklık derecesinin 0', 5', 10', 15', 20', 25. dakikasında örneklerden ayrı ayrı numuneler alınarak Yersinia enterocolitica varlığına bakılmıştır. Bu amaçla ekimler için Yersinia Selektif Supplement içeren Yersinia Selektif Agar Base (CİN Agar) kullanılmıştır. Yersinia enterocolitiea ile enfekte edilmiş et suyu formülasyonu örneklerinin ilk gün ekimlerinin tümünde üreme tespit edilememiştir. Bunun ardından hazırlanmış ve sıcaklık uygulanmış olan solüsyonlar 4°C` de saklanarak 7. gün tekrar ekimleri yapılmıştır. Sayım sonucunda, 37,5 °C ve 40.0 °C de, 4.0-8.0 pH' da, (0,0-3.0 g/50 mi) NaCl ve (0.0-03 g/50 mi) sodyum polifosfat değerleri arasında ilk gün üreme gözlenemezken, 4°C de 7 gün saklanan aynı örneklerde Yersinia enterocolitiea varlığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Yersinia enterocolitiea, pH, sıcaklık, sodyum polifosfat, NaCl. İT ABSTRACT Nuh ÖZKAN UNIVERSTY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLID SCIENCES DEPARTMENT OF BIOLOGY MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECTS OF VARIOUS pH AND TEMPERATURE VALUES AND DIFFERENT SODIUM POLYPHOSPHATE AND NaCl CONSANTRATIONS ON Yersinia enterocolitica NUH OZKAN Supervisor :Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDO?RUL Year : 2002 Pages :30 Jury : Yrd. Doç. Dr. Özlem ERDO?RUL Yrd. Doç. Dr. Özlem KIRAN Yrd. Doç. Dr. Naciye KURTUL In this study, we examined the effects of pH, temperature and sodium polyphosphate at varios ratios on the prepared beef gravy formulation that infected experimentally Yersinia enterocolitica (0:3P41797) Yersinia enterocolitica, which is gram negative bacteria is a member of Enterobacteriacease. The pathological type of Yersinia enterocolitica is cause of clinical events such as ileit, mesentheric lymphadenitis, organ abscesses and diarrhea with blood and mucus. The samples of 50 ml beef gravy formulation which were prepared with 1.7 % strach, 1.5% proteos pepton, 0.5% yeast extract and 5.0% meat extract, were applied with sodium polyphosphate (0.0, 0.05, 0.075, 0.1, 0.15 ), NaCl (0.0, 0,75, 1.5, 2.25, 3.0 ) at the varios ratios in order to research Yersinia enterocolitica and then they were regulated pH at the changable intervals between the same solutions 4.0, 5.0, 6.0, 7.0, 8.0 (adjusted with 85% lactic acid). Beef gravy formulations were infected with 109 cell/ml Yersinia enterocolitica (0:3P41797) pure culture under sterile conditions. Ill
Collections