Kahramanmaraş koşullarında değişik makarnalık buğday çeşitlerinde verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETERDAL BUDAK KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANADİLİM DALI YÜKSEK LİS ANS TEZİ ÖZET KAHRAMANMARAŞ KOŞULLARINDA DEĞİŞİK MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNDE VERİM VE VERİM UNSURLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ERDAL BUDAK DANIŞMAN : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Yıl: 2003 Sayfa: 32 Jüri : Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN : Yrd. Doç. Dr. Leyla İDİKUT : Yrd. Doç. Dr. Tülin ÖZSİSLİ Kahramanmaraş koşullarında farklı makarnalık buğday çeşitlerinin verim ve kalite unsurlarının incelendiği bu araştırmada toplam 20 adet makarnalık buğday çeşidi kullanılmıştır. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamak olarak yürütülmüştür. Araştırmada çeşitler bitki boyu, başak uzunluğu, başaktaki tane sayısı, başaktaki tane ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane verimi, başakçık sayısı, başaklanma gün sayısı ve başaklanma-olgunlaşma gün sayısı yönünden değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, bitki boyu hariç diğer tüm özellikler bakımından çeşitler arasında istatistik! olarak önemsiz farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca tane veriminin 563 kg/da ile 801 kg/da arasında değiştiği saptanmıştır. Denemede en yüksek tane verimi 801 kg/da ile Fırat-93 ten, en düşük değer ise, 563 kg/da ile Omruf-2 hattından elde edilmiştir. Fırat-93 çeşidini 779 kg/da ile Lima `s` hattı, 764 kg/da ile Carc `s` hattı ve 759 kg/da ile Topyd hattı izlemiştir. Anahtar Kelimeler: Buğday, Çeşit, Verim, Verim Unsurları II ABSTRACTERDAL BUDAK UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATUREL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROPS MSc THESIS ABSTRACT EVULATION THE YIELD AND YIELD COMPONENTS OF TWENTY DIFFERENT CULTIVARS TYPE OF DURUM WHET (T.durum Desf.) AT KAHRAMANMARAŞ CONDITIONS ERDAL BUDAK Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Year: 2003 Page: 32 Jury: Prof. Dr. Mustafa ÇÖLKESEN Asist. Prof. Leyla İDİKUT Asist. Prof. Tülin ÖZSİSLİ This stady was conducted at the Experimental Station of Agricultural Researsch Institute of Kahramanmaraş in 2002. The objective of this stady was to evalation of yield, yield components and physiological characteristics of twenty different types of durum cultivars. The experimental was randomised complete block, desing with three repliacations, and the Fallowing parameters were invertigated, plant height, lenght of spike, 1000 seed weight, numbery tillers, duration of spike growth and Yield. According to the results, there was not statistaclly significant differences amorg twenty cultivars, only in the height of plants. Meanwhile, there was differences significantly amorg the cultivars in the yield and the highest yield was 801 kg/da and the lowest 563 kg/da, however the Firat-93 cultivar had 801 kg/da and the lowest yield was obtained with Omruf-2 line and the other type of durum yield was Fallowed suchas `S` line 779 kg/da then Care üne 764 kg/da and Topyd 759 kg/da respectively. Key Words : Durum wheat, Cultivars, Yield, Yield components, III
Collections