Farklı fosfor dozlarının bazı fiğ türlerinin verim ve verimle ilgili özelliklerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETNeriman AVCI KAHRAMANMARAŞ SUTÇU IMAMUNIVERSITESI FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET FARKLI FOSFOR DOZLARININ BAZI FİĞ TÜRLERİNİN VERİM VE VERİMLE İLGİLİ ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Neriman AVCI DANIŞMAN: Yrd. Doç. Dr : Adem EROL Yıl: 2005, Sayfa: 29 Jüri: Yrd. Doç. Dr. Adem EROL : Yrd. Doç. Dr. Leyla İDİKUT : Yrd. Doç. Dr. Yaşar ALPTEKİN Bu çalışma, 2003-2004 yıllarında KSÜ, ziraat fakültesi tarla bitkileri alanında, Kahramanmaraş koşullarında fosforun farklı dozlarının bazı fiğ çeşitlerinde verim ve verim unsurlarına etkisini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada üç farklı fiğ çeşidi (Menemen-79, Kubilay-82, Ege beyazı) ve 5 farklı fosfor dozu (0, 4, 8, 12, 12) kullanılmıştır. Deneme bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulmuştur. Bu araştırmada doğal bitki boyu, bitki başına bakla sayısı, bakla başına tohum sayısı, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, tohum verimi, bin tane ağırlığı, ham protein oranı, ham protein verimi, % 50 çiçeklenme süresi ve olgunlaşma süresi araştırılmıştır. Sonuç olarak uygulanan fosfor dozlarından doğal bitki boyu, bitki dal sayısı, bitkide bakla sayısı, yeşil ot ağırlığı, bin tane ağırlığı ve tohum verimi gibi verim kompenentleri belirgin bir şekilde etkilenmiştir. Anahtar kelimeler: Fiğ Çeşitleri, Fosfor Dozları, Verim, Verim Unsurları n ABSTRACTNeriman AVCI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF FIELD CROP MSc THESIS ABSTRACT EFFECT ON SEED YIELD AND AGRICULTURAL CHARACTERISTICS OF DIFFERENT PHOSPHORUS DOSES IN THREE VECTH VARIETES NERİMAN AVCI Supervisor: Prof. Dr. Adem EROL Yean 2005 pages: 29 Jüri: Assist Prof. Dr. Adem EROL.Assist Prof. Dr. Leyla İDİKUT : Assist Prof. Dr. Yaşar ALPTEKİN This research was conducted to determine the affect of five different doses of phosphorus (0, 4, 8, 12, 16) on yieldand yield components of three vetch (Vicia sativa) varieties (Menmen-79, Kubilay-82, Ege beyazı) at the Experimental station, Faculty of Agriculture, Kahramanmaraş Sütçü İmam University, Kahramanmaraş. The experiment eas designed as split plot experimental sesign and eachtreatment eas replicated three times. In this research natural plant height (cm), number of pods per plant, number of seed per pod, fresh herbage yield (kg/da), dry herbage yield (kg/da), seed yield (kg/da), 1000 seed weight (g), crude protein contend (%), crude protein yield (kg/da), flowering period (day) and the length period of maturation (day) were investigated. As a results, it was determined that different phospforus doses had significant affect on naturall plant height, number of branches per plant, number of pods for plant, fresh herbage yield, seed weight and seed yield. Key Words: Vetch cultivars, seed yield, agricultural characters, phosphorus doses m
Collections