Show simple item record

dc.contributor.advisorSezgin, Funda H.
dc.contributor.authorKinay, Bahar
dc.date.accessioned2020-12-09T12:14:00Z
dc.date.available2020-12-09T12:14:00Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/211186
dc.description.abstractBu çalışmada amaç, bireysel tercih davranışı teorilerinin tercihler üzerindeki etkilerini pazarlama ve ekonomi disiplinlerine dayanarak açıklamaktır. Fayda maksimizasyonu teorisi dikkate alınarak tercihlerin ölçülmesi ve modellenmesinde kullanılan teknikler açıklanmıştır. Tercih teorisinin faktörleri olan karar verici, alternatifler, alternatiflerin nitelikleri ve karar kuralları ekonometrik teorilere göre açıklanmıştır. Çalışmanın ana amacı olan kesikli tercih modellerinin oluşumu ve özellikleri tanımlanıp, analizde kullanılan modeller ayrıntılı şekilde ele alınmıştır. Uygulama bölümünde STATA paket programı kullanılarak 300 haneye ilişkin restoran tercihlerinin modellenmesi incelenmiştir. Modelleme yapılırken kesikli tercih modellerinden nested logitin veriler için uygun olduğu Hausman testi ile saptanmıştır. Etkin tercih modeli kararlaştırıldıktan sonra restoran tercihlerini etkileyen faktörler belirlenmiş ve yorumlanmıştır.
dc.description.abstractThe purpose of this study is to explain the effects of individual choice behaviour theories, based on marketing and economics, on preferences. By considering utility maximization theory, the techniques, measurement and modelling of preferences, are analizied. According to econometric theories, the factors of choice theory ? decision maker, alternatives, attribution of alternatives and decision rule - are explained. As the main aim of the study, constitution and properties of the discrete choice models are defined and the models used in analyzing are approached in details. By using STATA package program, restaurant preferences modelling, relating to 300 house, is examined. In modelling whether nested logit is appropriate for the data is decided by the Hausman test. After the effective model is decided, the factors which effect preferences of restaurant, are determined and commented.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectİstatistiktr_TR
dc.subjectStatisticsen_US
dc.titleBireysel tercihlerin modellenmesine yönelik ekonometrik yaklaşımlar
dc.title.alternativeEconometric approaches to modelling individual preferences
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİstatistik Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid345142
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityMİMAR SİNAN GÜZEL SANATLAR ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid256575
dc.description.pages117
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess