Probiyotik olarak kullanılabilecek laktik asit bakterilerinin izolasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Probiyotik mikroorganizmalar bağırsak sistemin doğal florasında yer alırlar. Canlılarda bağırsak bölgesindeki reseptörlere bağlanarak patojen mikroorganizmların bağlanamamasına ve dışkı ile atılmalarına sebep olurlar ve böylelikle bağışıklık sistemini dolaylı olarak desteklemektedirler. Probiyotik olarak kullanılan laktik asit bakterileri (LAB), çevre şartları ile birlikte, yem, süt, et, sebze ve birçok üründe doğal mikroflorada baskın halde bulunmaktadırlar. Fermantasyondan biyolojik işlemlere, zirai uygulamalardan gıdaya ve özellikle son zamanlarda tıp alanına kadar geniş bir sahada LAB önemli araştırmaların konusu haline gelmiş ve üzerinde yapılan çalışmalar yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada silaj, ravanda, salamura zeytin ve et sucuğu gibi fermente gıdalar kaynak olarak kullanılarak , probiyotik özellikte olan LAB' nden Lactobacillus türüne ait Lb. acidophilus, Lb. crispatus ve Lb. rhamnosus suşlarını klasik biyokimyasal testlerin yanı sıra 16S rRNA gen bölgeleri hedef alınara yapılan polimera zincir reaksiyon (PZR) moleküler testleriyle tanımlanması ve izolasyonları yapılmıştır. Ayrıca izole edilen bakterilerin büyüme eğrileri çıkarılmış ve plazmit transferi özelliklerinin belirlenmesi için L. lactis kaynaklı pAK80 plazmiti elektroporasyonla aktarılmıştır. Bu çalışmada izole edilen mikroorganizmalar probiyotik özellikleri göz önünde bulundurularak gıda endüstrisi ve ziraat alanındaki araştırmalarda gerçekleştirilebilecek moleküler çalışmalarda kullanılabileceği ortaya konulmuştur. Probiotic microorganisms are located in intestinal system's natural flora. By being tied to receptors in creature's intestinal area, they cause phathogen microorganisms not to be tied and to be discarded with faeces, so immunity system is indirectly supported.LAB used as probiotic, with environmental conditions, dominantly exist in fedd, milk, meat, vegetables and in lots of products. From fermantation to biological processes, from agricultural processes to foods and especially recently in medicine area, LAB have became a significant issue of researches and researches on LAB have been zoomed in. On this work silage, ravanda, pickled olive and sausage were decided to use as source and Lb. acidophilus, Lb. crispatus and Lb. Rhamnosus strains, which are LABs and have probiotic speciality, are charecterized and isolated be using ?polimera zincir reaksiyon? (PZR) molecular tests aiming 16S rRNA gene areas becide testing with classical bio-chemical methods. Also, growth curve of isolated bacteriums are formed and in order to determine charecteristics of plasmid transfer, pAK80 plasmid of which source is L.lactis is transfered by using electroporation method..By figuring on probiotic charecteristics of microorganisms isolated in this work can be considered in a position that they can be used in molecular works in food industry and agriculture.
Collections