Kahramanmaraş koşullarında değişik mercimek (Lens culinaris.) çeşitlerinde ekim sıklığının verim ve verim unsurları üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Kahramanmaraş ilinde bulunan Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma İstasyonu deneme alanlarında 2012-2013 yetiştirme döneminde yürütülen denemede materyal olarak FLIP 2005-20 L, FLIP 2007-106 L, FIRAT-87 çeşitleri olmak üzere 3 farklı mercimek çeşidi kullanılmıştır. Yürütülen araştırmada çeşitlere ait morfolojik ve tarımsal karakterler incelenmiştir. Deneme 4 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre kurulmuştur. Araştırmada saptanan çiçeklenme gün sayısı 141-147 gün, olgunlaşma gün sayısı 186-191 gün, metrekaredeki bitki sayısı 190.1-197.4 adet/m², bitki boyu 44.48-45.55 cm, ilk meyve yüksekliği 25.31-25.84 cm, ana dal sayısı 4.39-4.46 adet, yan dal sayısı 6.05-6.13 adet, bitkide bakla sayısı 53.86-54.22 adet, baklada dane sayısı 1.32-1.35 adet, 1000 dane ağırlığı 34.82-36.45 g, dekara dane verimi 219.2-239.6 kg/da, ham protein % 26.49-% 27.25, hasat indeksi % 44.65-45.94 ve biyolojik verim 341.64-382.99 kg/da arasında değişmiştir.Anahtar Kelimeler: Mercimek, Ekim Sıklığı, Verim, Verim Unsurları Three different lentil varieties FLIP 2005-20 L, FLIP 2007-106 L and FIRAT-87 were used as material at the experiment which had been carried out in 2012-2013 growing period in Doğu Akdeniz Geçit Kuşağı Agricultural Researchment Station's experiment fields in Kahramanmaraş city.The values were determined at the study ; number of the blossoming days 141-147 days , number of the ripening days 186-191 days, number of the plants in a square meter 190,1-197,4 units/m2 , plant heights 44.48-45.55 cm , first fruit height 25.31-25.84 cm, number of the main branches 4.39-4.46 units, number of the lateral branches 6.05-6.13 units, number of the broad beans at plant 53.86-54.22 units , number of the grains at broad beans 1.32-1.35 units, 1000 grain weight 34.82-36.45 g, grain yield at decare 219.2-239.6 kg/da, crude protein % 26.49-% 27.25, harvesting index % 44.65-45.94 and the biological yields were changed between 341.64-382.99 kg/da.Key Words : Lentil, Sowing Density, Yield, Yield Factors
Collections