Yerli ve yabancı bazı antepfıstığı çeşitlerinin Akçakale koşullarında fenolojik ve pomolojik özeliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2013 yılında, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Akçakale işletmesindeki antepfıstığı bahçesinde sulu koşullarda yetiştirilen yerli ve yabancı 15 çeşidin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Bu çalışmada her çeşitten 3 ağaç seçilmiştir. Her çeşit için arazi gözlemi yapılarak gözlerin patlama tarihleri, çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme, çiçeklenme sonu ve küçük meyve tutumu tarihleri belirlenmiştir. Ağaçlardan elde edilen meyvelerde pomolojik fiziksel analizler ile ağırlık yüzdeleri saptanmıştır.Bu çalışmayla elde edilen bulgular değerlendirildiğinde genel olarak fenolojik gelişmeler bakımından en erkenci Siirt Keten Gömleği ve Beyazben çeşitleri, engeççi ise Mümtaz ve Çakmak çeşidi olduğu gözlemlenmiştir.Elde edilen bulgulara göre toplam dolu meyve oranı bakımından en yüksek değerin Keten gömleği çeşidinde (% 96,67) olurken, en düşük değerin ise (% 70 )ile Çakmak çeşidinde olduğu belirlenmiştir. Meyve iç randımanı bakımından en yüksek değerin Beyazben çeşidinde % 37,51 olurken, en düşük değerin ise % 20,03 ile Çakmak çeşidinde ait meyvelerin sahip olduğu belirlenmiştir.Anahtar Kelime:Antepfıstığı, antepfıstığı çeşitler, Fenoloji. Dolu meyve. Randıman This study was performed in 2013 for observation of phenological and pomologicalanalysis of 15 native and foreigncultivarswhich are grown under irrigated conditions in Pistachios orchard in GAP Agricultural Research Institute in Akçakale. In this study, 3 trees have been selected among each variety. Date of bud burst, beginning of flowering, full flowering, end of flowering and small fruit set were determinated by making field observation for each variety. Pomological, physical analysis and weight percentages of fruits that are obtained from the trees were determined. In general, when observed findings in this study are evaluated, the earliest varieties are SiirtKetenGömleğiandBeyazben, thelatestvarietiesare Mümtaz ve Çakmak in terms of phenologicaldevelopments. According to the observed findings, while variety of Ketengömleği has thehighestvalue (96.67%), variety of Çakmak has thelowestvalue (70%) in terms of total filledfruitratio. Interms of kernelyield, whileBeyazbenvariety has thehighestvalue (37.51%), Çakmak varietyhas thelowestvalue (20.03%).Key Word: Pistachios, varieties of Pistachios, Phenology, Full fruit, Efficiency
Collections