Şanlıurfa koşullarında yetiştirilen ayvalık zeytin çeşidinin morfolojik, fenolojik, pomolojik ve biyokimyasal özelliklerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Subtropik meyve türleri arasında önemli bir yere sahip olan zeytinin Dünya'da ve ülkemizde yetiştiriciliğine büyük önem verilmektedir. Gerek sofralık gerekse yağlık olarak kullanılan tüketici tarafından aranılan bir zeytin çeşidi olan Ayvalık, Şanlıurfa yöresinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Günümüz zeytinciliğinin en önemli sorunu verimin düşük ve kalitenin istenen düzeyde olmayışıdır. Oysa iç ve dış pazar standartlarına uygun zeytinyağı ve sofralık zeytin üretimini sağlamak üzere bahçe tesisi sırasında öncelikli olarak kalite konusuna önem vermek gerekir. Bu amaçla değişik bölgelerde yetiştirilen çeşitlerin özelliklerini saptamak ve bu bölgelere uygun zeytin çeşitlerini belirlemek için bu çalışma yürütülmüştür. Ülkemizde yoğun olarak yetiştiriciliği yapılan Ayvalık zeytin çeşidinin bölge ekolojisinde fenolojik, pomolojik ve yağ özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada Ayvalık çeşidinde çiçeklenme başlangıcı mayıs ayının ikinci haftasında başladığı, somaklanmanın ise mayısın ilk haftası başladığı gözlemlenmiştir. Ortalama meyve ağırlığının 3.5 g olarak tespit edilmiştir. Meyvelerin ise yuvarlak şekle sahip olduğu belirlenmiştir. Ortalama meyve eni 17.15 mm, meyve boyu ise 20.68 mm olarak tespit edilmiştir. The olive, which has an important place among subtropical fruit types of farming in our country and in the world is given great importance. Ayvalik as a kind of olive demanded by consumers which used for both the table and oil is grown extensively in Sanliurfa. The biggest problem of olive is the lack of efficiency and low quality at the desired level. However, in order to provide olive oil and table olive production as suitable for domestic and international market standard need to give importance to quality issues as a priority during the garden plants. It aims to determine the characteristics of the varieties grown in different regions, and this study was conducted to determine the olives suitable for this area. Ayvalik olive is grown intensively in our country was carried out aim to determine ecology of phenological, pomological and oil. In the study, is observed that the blooming started in the second week of May and also sumac started in first week of May at the kind of Ayvalik olive. It has been identified as the average fruit weight of 3.5 g. The fruit was determined to have a rounded shape. Average fruit at 17.15 mm, and fruit size was determined to be 20.68 mm.
Collections