Bazı meyve ve sebze posalarının besin madde içerikleri ile potansiyel sindirilebilirliklerinin gaz üretim tekniği ile belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, farklı işletmelerden alınan elma, limon, portakal, nar, domates ve patates posaları besin madde içerikleri (KM, OM, HK, HP, HY, ADF, NDF) ile pH, in vitro gaz üretim potansiyelleri, metabolik enerji içerikleri ve organik madde sindirim dereceleri yönünden test edilmiştir. En yüksek HP içeriği %19.9 ile domates posasında bulunurken bu değer diğer posalarda ortalama %9.4 olarak bulunmuştur. Sebze posaları arasında en düşük ve en yüksek NDF içeriği patates (%18.3) ve domateste (%58.2) gözlenirken meyve posaları arasında portakal (%12.6) ve elmada (%54.2) gözlenmiştir. Toplam gaz ve CH4 üretim potansiyelleri patateste (62.4 ve 12.1 ml) domatese (32.6 ve 4.4 ml) göre daha yüksek olmuştur. Bu durum limonda (69.0 ve 10.3 ml) nara (37.6 ve 4.4 ml) göre daha yüksek olmuştur. Narenciye posalarının (82.1 MJ/kg KM) nar posasına (58.9 MJ/kg KM) göre OMSD açısından daha üstün olduğu gözlenmiştir. Patates posası ise domates posasına göre yaklaşık 20 MJ'lik daha fazla OMSD'ye sahip olmuştur. Sonuç olarak, domates posasının sahip olduğu yüksek protein içeriği ve düşük metanojenik potansiyeli sayesinde patates posasına göre daha avantajlı olarak silolanıp ruminant rasyonlarında kullanılabileceği düşünülmektedir. Narenciye posalarının (limon ve portakal) ise düşük KM içeriklerinden dolayı silolanma problemleri yaratabilecekleri ancak direkt kullanıldıklarında yüksek OMSD'lerinden dolayı toplam yem tüketimi içinde avantajlı olabilecekleri tahmin edilmektedir. Nar posasının silolama açısından ideal bir KM ile optimum rasyon NDF düzeyine sahip olması ve düşük CH4 içeriği sayesinde de alternatif bir silo yemi olabileceği düşünülmektedir. In this study, apple, lemon, orange, pomegranate, tomato and potato pulps taken from different processing plants were tested for their nutrient contents (DM, OM, Ash, CP, EE, ADF, and NDF), pH, in vitro gas production potentials, metabolic energy contents and digestible organic matters. The highest CP content was found in tomato pulp (19.9%), which was found to be 9.4% in average for other pulps. The lowest and highest NDF contents among vegetable pulps were in potato (18.3%) and tomato (58.2%) while in fruit pulps were orange (12.6%) and apple (54.2%). The total gas and CH4 production potentials were higher in potato (62.4 and 12.1 ml) than that of tomato pulp (32.6 and 4.4 ml). This was higher in the lemon (69.0 and 10.3 ml) than in pomegranate pulp (37.6 and 4.4 ml). It was observed that the citrus pulps (82.1 MJ / kg DM) were superior to the pomegranate pulp (58.9 MJ / kg DM) in terms of OMD. Potato pulp has about 20 MJ more digestible organic matter than tomato pulp. As a result, it is thought that tomato pulp with its high protein content and low methanogenic potential over the potato pulp make it more preferable for using in silage and ruminant rations. It is also thought that citrus pulps (lemon and orange) may cause ensiling problems due to their low DM content but may be advantageous in total feed consumption due to their high digestible organic matters when used directly. It is thought that the pomegranate pulp can be an alternative silo feed for having ideal DM, optimal dietary NDF and low CH4 contents
Collections