Show simple item record

dc.contributor.advisorAkbay, Cuma
dc.contributor.authorDolamari, Zozik Sabah Rasool
dc.date.accessioned2020-12-09T10:28:52Z
dc.date.available2020-12-09T10:28:52Z
dc.date.submitted2017
dc.date.issued2020-10-11
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/206815
dc.description.abstractFast-food kısa zamanda pişirilip hazırlanabilen yemeklerdir. Bu çalışmanın amacı Kuzey Irak'ta tüketicilerin fast-food tüketim davranışlarını ve sosyodemografik değişkenlerin fast-food tüketimi üzerine etkisini araştırmaktır. Bu çalışmanın ana materyalini Kuzey Irak bölgesinde yer alan Erbil, Süleymaniye ve Duhok' da 380 hanehalklarıyla yapılan anket verileri oluşturmaktadır. Verilerin analizinde Çoklu regresyon modeli ve Anova testinden yararlanılmıştır. Sonuçlar hanehalkı geliri arttıkça hanehalklarının toplam gıda harcamaları içerisinde fast-food tüketiminin payı artmıştır. Artan hanehalkı geliri hanehalklarının fast-food tüketiminin payını artırmış fakat fast-food harcamalarını azaltmıştır. Hanehalkı genişliği ile fast food tüketimi arasında pozitif ve istatistiksel olarak önemli bir ilişki bulunmuştur. fast food tüketimi ile gelir arasında güçlü bir ilişki vardır. Araştırma sonuçları ganehalkı geliri arrıkça fast food tüketim harcamalarının da istatistiksel olarak arttığını göstermiştir. Model sonuçlarına göre, fast food gelir esnekliği inelastiktir ve 0.56 olarak tahmin edilmiştir. Bu sonuç, hanehalkı gelirinin %1 artması durumunda fast food tüketiminin sadece %0.56 kadar artacağını göstermektedir.
dc.description.abstractFast food is a food that can be cooked and prepared in a short time; some people enjoy (relish) fast food instead of popular food take advantage of working time. The purpose of the research is to investigate fast food consumption behavior consumers in North-Iraq. The number of sample size was 380 and questionnaire were distributed among the families in three main area includes Erbil, Sulaimaniya, and Duhok in northern region of Iraq. Multiple linear regressions models and ANOVA were used to analyze fast food consumption behavior of consumers. The result shows that the share of total food expenditures spent on fast food consumption increased with incomes. Results from this research suggest that increasing household income increased household fast food consumption share, but decreased food expenditure. In addition, as the result of the statistically significant coefficient, household size has a positive effect on the fast food consumption expenditure. The result of statistically significant coefficient showed that household income has a positive effect on the fast food consumption expenditure. The coefficient values of income (income elasticity of fast food consumption) is equal to 0.56, that's mean when the income increasing by 1% the amount of fast food consumption expenditure will increase by 0.56%.en_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFast food consumption behaviour of consumers in northern region of Iraq
dc.title.alternativeTüketicilerin fast food tüketim davranışları, Kuzey Irak örneği
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-10-11
dc.contributor.departmentBiyomühendislik ve Bilimleri Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid10167513
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid482261
dc.description.pages84
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess