Aşağı Fırat Havzası su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin yapısal ve biyo-teknik analizi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma, 'Aşağı Fırat Havzası' adıyla anılan bölgede bulunan ve Şanlıurfa Gaziantep il sınırları içinde bulunan Karkamış ve Birecik Baraj Göllerinde gerçekleşmiştir. Alabalık işletmelerinin sahip oldukları imkânlar ile teknik problemlerin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. Araştırma bölgesinde kayıtlı 28 ağ kafes işletmesi ve 2 kuluçkahane saptanmıştır. Bu işletmelerin tamamına gidilerek anket çalışması yapılmış ve işletmelerin mevcut durumları ve sorunlarını ortaya koymaya yönelik veriler toplanmıştır.Aşağı Fırat Havzası'nda faaliyet gösteren işletmelerin fiili üretimleri toplamı 5.805 ton/yıl, proje kapasiteleri toplamı ise 16.458 ton/yıl olarak belirlenmiştir. Havza geneli ortalama yem dönüşüm oranı (FCR) 1,15 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen veriler ışığında işletmelerin projelerini verimli kullanmadıkları, düzenli kayıt tutmadıkları ve yeterli düzeyde teknik personel istihdam etmedikleri saptanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bölgedeki balık üretimini arttırmak için çeşitli öneriler sunulmuştur. The study was carried out in the provinces of Karkamış and Birecik Dam in the province of Gaziantep, Şanlıurfa, which is located in the region called `Down Fırat Basin`. This study was conducted to determine the possibilities and technical problems of trout farms.Registered 28 network cages and 2 hatcheries were identified. Surveys were carried out at the completion of these farms and data were collected to identify the current situation and problems of the enterprises.The actual production of the enterprises operating in the Lower Fırat basin is determined as 5,805 tons / year and the total of the project capacities is 16,458 tons / year. The basin average feed conversion ratio (FCR) was calculated as 1.15. In the data obtained, it was determined that the enterprises used the projects efficiently, did not keep regular records and did not employ sufficient technical personnel. According to the results of the research, various suggestions were presented to increase the fish production in the region.
Collections