Bazı enzimlerin modifiye edilmiş poli (etilen tereftalat) liflere immobilizasyon şartlarının araştırılması ve aktivitelerinin tayini
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
? -Amilaz, lipaz ve peroksidaz enzimleri Hofmann dönüşüm tepkimesi ile hazırlanan akrilamit aşılanmış poli(etilen tereftalat) lif üzerine immobilize edilmiştir. İmmobilize ve serbest enzimlerin aktivitesine pH, sıcaklık, termal kararlılık ve depolanma kararlılığı gibi değişkenlerin etkisi araştırılmıştır. Ayıca, immobilize ve serbest enzimlerin kinetik parametreleri olan Km ve Vmak değerleri de belirlenmiştir. Enzimlerin optimum pH değerleri immobilizasyon nedeniyle ? -amilaz için 5'den 6'ya, lipaz enzimi için 6'dan 7'ye, peroksidaz enzimi için, 8'den 7'ye değişim göstermiştir. İmmobilize ve serbest enzimlerin maksimum aktivite gösterdikleri sıcaklıklar ise, ? -amilaz için 50 ? C, lipaz için 40 ? C ve peroksidaz için 45 ? C olarak bulunmuştur. İmmobilize ? -amilaz enzimi 4 ? C'de 60 gün boyunca aktivitesini korurken serbest ? -amilaz enzimi 30 günün sonunda aktivitesini kaybetmiştir. İmmobilize lipaz enzimi 4 ? C'de 60 gün süresince aktivitesini %90 oranında korurken serbest lipaz enzimi aynı sürede aktivitesini %75 oranında korumuştur. İmmobilize peroksidaz enziminin serbest peroksidaz enzimine göre depolanma şartlarında kararlılığı artmıştır. İmmobilize ? -amilaz 30 tekrar kullanım sonunda aktivitesini %40 oranında, immobilize lipaz 10 tekrar kullanım sonunda aktivitesini %25 oranında, immobilize peroksidaz 20 tekrar kullanım sonunda aktivitesini %54 oranında korumuştur. ? -Amylase, lipase and peroxidase were immobilized on the poly(ethylene terephthalate) grafted acrylamide fiber which was prepared through Hofmann reaction. The effect of such factors as pH, temperature, thermal stability and storage stability on the activity profiles of the free and immobilized enzymes was investigated. The kinetic parameters of the free and the immobilized enzymes, Km and Vmax were also determined. The optimum pH values of the enzymes were shifted from 5 to 6 for ? -amylase, from 6 to 7 for lipase and from 8 to 7 for peroxidase by immobilization. The maximum activity of the free and the immobilized enzymes occurred at 50 ? C for the ? -amylase, at 40 ? C for the lipase and at 45 ? C for the peroxidase. The activity of the free ? -amylase ended in 30 days, whereas the activity of the immobilized ? -amylase lasted for 60 days at storage conditions. It was found that the immobilized lipase stored at 4 ? C retained 90% of its original activity after 60 days, whereas the free lipase stored at 4 ? C retained 75% of its activity after the same period. The immobilized peroxidase showed higher storage stability than the free peroxidase. ? -Amylase immobilized on matrix maintained 40% of its original activity after 30 times of repeated use. The immobilized lipase maintained 25% of its original activity after 10 reuses. Peroxidase immobilized on matrix maintained 54% of its original activity after 20 times of repeated use.
Collections