Malus trilobata (geyik elması) meyvesinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
MALUS TRİLOBATA (GEYİK ELMASI) MEYVESİNİN BAZI FİZİKSEL VE KİMYASALÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ(YÜKSEK LİSANS TEZİ)BÜŞRA AKÖZETGeyik elması (Malus trilobata C.K. Schneid.) ağacı, ülkemizin ilginç ve nadirbulunan orman ağaçlarından biridir. Yapılan literatür araştırması sonucunda bu ağacınmeyvesine ait fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarının çok yetersiz olduğu tespit edilmiştir.Bu çalışmada orman ağacı olan M. trilobata'nın yabanıl meyvesinin fiziksel ve kimyasalözellikleri belirlenerek türün önemini ortaya koymak ve orman tali ürünlerinekazandırılması amaçlanmıştır.Kürtül (K.Maraş), Ilıca (K.Maraş) ve Kadirli/Karakütük (Osmaniye)'den 2017yılının Ekim aynında toplanan doğal geyik elmalarının fiziksel özellikleri: Meyve boyu22,36-25,99 mm, meyve genişliği 25,27-27,74 mm, meyve sap uzunluğu 33,66-42,69 mm,meyve ağırlığı 9,10-12,50 g, meyve hacmi 8,29-12,67 cm3, meyve yoğunluğu 0,94-1,10g/cm3şekil indeksi 0,89-0,94, chroma değeri meyve kabuğunda 31,25-40,57 ve meyveetinde 34,93-42,27, hu değeri meyve kabuğunda 89,15-95,80 ve meyve etinde 89,42-95,14,çekirdek genişliği 4,60-5,36 mm, çekirdek uzunluğu 6,47-8,32, çekirdek kalınlığı 2,68-3,21 mm, birim çekirdek ağırlığı 0,047-0,077 g, dolgun çekirdek sayısı 0,87-2,47adet/meyve olarak bulunmuştur. Kimyasal özellikleri ise toplam kuru madde miktarı27,19-35,79 g/100g, suda çözünür kuru madde miktarı %22,30-30,90, pH değeri 3,13-3,42,toplam asit değeri %1,93-4,19, protein miktarı % 1,41-2,10, yağ oranı %0,33-2,57, külmiktarı %2,35-2,57, Ca 594,3-2168 mg/kg, Mg 275,1-781,4 mg/kg, K 10520-11380mg/kg, Fe 10,72-25,49 mg/kg ve P 344,4-765,3 mg/kg olarak tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Malus trilobata, Eriolobus trilobatus, geyik elması, at elması, kimyasal DETERMINATION OF SOME PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF MALUSTRILOBATA (DEER APPLE) FRUIT(M.Sc. THESIS)BÜŞRA AKABSTRACTDeer apple (Malus trilobata C.K. Schneid.) is one of the most interesting and rareforest trees of our country. As a result of literature research, physical and chemical analysisresults of deer apple fruit were found to be very insufficient. In this study, it was aimed todetermine the physical and chemical properties of the wild fruit of M. trilobata and toreveal its importance.Deer apples were harvested in October 2017 from Kürtül (K.Maraş), Ilıca(K.Maraş) and Kadirli/Karakütük (Osmaniye). Physical properties were found to be fruitlength 22,36-25,99 mm, fruit width 25,27-27,74 mm, fruit stalk length 33,66-42,69 mm,fruit weight 9,10-12,50 g, fruit volume 8,29-12,67 cm3, fruit density 0,94-1,10 g/cm3shapeindex 0,89-0,94, chroma value in fruit peel 31,25-40,57 and in fruit flesh 34,93-42,27, huvalue in fruit peel 89,15-95,80 and in fruit flesh 89,42-95,14, seed length 4,60-5,36 mm,seed width 6,47-8,32, seed thickness 2,68-3,21 mm, unit seed weight 0,047-0,077 g andnumber of plump seed 0,87-2,47 piece/fruit. The chemical properties were determined astotal dry matter 27,19-35,79 g/100g, water soluble dry matter %22,30-30,90, pH value3,13-3,42, titretable acidity %1,93-4,19, protein % 1,41-2,10, lipid %0,33-2,57, ash %2,35-2,57, Ca 594,3-2168 mg/kg, Mg 275,1-781,4 mg/kg, K 10520-11380 mg/kg, Fe 10,72-25,49 mg/kg and P 344,4-765,3 mg/kg.Keywords: Malus trilobata; Eriolobus trilobatus, deer apple, chemical properties
Collections