Altın nanopartiküllere dayalı enzim içermeyen glikoz sensör geliştirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada enzim içermeyen yeni bir glikoz sensör geliştirilmiştir. Tez çalışmaları kapsamında altın nanopartiküller indirgeyici özellikte olan kitosan polimeri yardımıyla sentezlenmiş ve sentezlenen nanopartiküllerin karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Karakterize edilen altın nanopartiküller kullanılarak potansiyometrik glikoz ölçümleri gerçekleştirilmiştir.Altın nanopartiküller yüzeyleri glikoza duyarlı değişik moleküler ajanlarla (4-merkaptofenil boronik asit ve 1-dekantiol) modifiye edilmiştir. Modifiye edilmiş altın nanopartiküller glikoz ölçümünün yapılacağı elektrot yüzeyine immobilize edilmiş ve modifiye edilmiş elektrot potansiyometrik yöntemle glikoz ölçümlerinde kullanılmıştır. Glikoz ölçümleri için en iyi çalışma koşulları belirlenmiştir.ivHazırlanan enzimsiz sensörün glikoz ölçümü için doğrusal çalışma aralığı 5-30 mM, en düşük tayin sınırı ise 0.5 mM olarak bulunmuştur. Hazırlanan sensörün en az 6 defa kullanılabileceği ve 30 gün beklenildiğinde glikoz cevabında yaklaşık % 10.97 azalma olduğu belirlenmiştir. Glikoz ölçümlerine girişim etkisi yapabilecek moleküllerin etkisi araştırılmış ve kan serumunda kullanılabilirliği test edilmiştir. In this study, a new non-enzymatic glucose sensor was developed based on gold nanoparticles were synthesized by using chitosan. Synthesized gold nanoparticles were characterized and carried out glucose measurement by potentiometric method.Gold nanoparticle surface was modified by 4-mercaptophenylboronic acid and 1-decanethiole. Modified nanoparticles were immobilized on electrode surface. The modified electrode was used on glucose determination by potentiometric methods and optimum conditions were determined for glucose measurement.The linear calibration graphs were obtained in the concentration range of 5-30 mM glucose and the detection limit was found to be 0.5 mM. The reusability of the sensor was found to be as 6 and the stability of thevisensor was investigated. After 30 days, 10.97% of initial glucose response of the modified electrode was decreased. The effect of possible interfereneces to the glucose respond of the sensor in biological and real (blood) samples were also investigated.
Collections