Bazı gıdalardan izole edilen escherıchıa colı suşlarında ki antimikrobiyal direnç ve virülans faktör genlerinin yaygınlığı ve dağılımının moleküler karakterizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Dünya'da ve ülkemizde gıda tüketiminde önemli bir yere sahip olan kırmızı et, tavuk ve peynir gibi besin ürünlerinin tüketicilere sağlıklı bir şekilde ulaşması gıda güvenliği konusu ile yakından ilgilidir. Gıda olarak tüketilen bu besinlerin, hayvanların yaşadıkları ortam, sütlerinin sağılma koşulları ve mezbahadaki kesim işlemlerinden başlayarak paketlenme süreçlerine kadar yapılacak olan tüm işlemler gıda güvenliğini kapsamaktadır. Gıda güvenliği konusunda yeterli önlemler alınmadığı takdirde çeşitli sebeplerden dolayı kontamine olacak olan bu gıdaların tüketilmesi beraberinde birçok hastalığıda getirecektir.Escherichia coli hayvanların ve insanların bağırsaklarında yaygın olarak bulunan bir bakteridir. E. coli'nin bazı suşları virülans faktör genleri veya antibiyotik direnç genlerine sahiptir. Bu genlerden virülans faktör genleri insanlarda hastalıkların oluşmasına, antibiyotik direnç genleri ise var olan hastalıkların tedavi sürecinin uzamasına ya da hastalıkların tedavisinin engellenmesine sebep olurlar.Bu çalışmanın amacı Bolu ilinde bulunan çeşitli marketlerden alınan gıda olarak tüketilen et, peynir, kıyma ve tavuk örnekleriden izole edilen 283 Escherichia coli izolatında bulunan antibiyotik direnç genleri ve virülans faktör genlerinin varlığının ve yaygınlığının PCR yöntemi ile moleküler karakterizasyonunun yapılmasıdır. Elde edilen sonuçlara göre 283 E. coli izolatının 172 (%60,78)'sinde bcsA virülans faktör geni, 225 (%79,5)'inde iutA virülans faktör geni, 13 (%4,6)'ünde tkt1 virülans faktör geni, 21 (%7,4)'inde papC virülans faktör geni, 61 (%21,5)'inde iss virülans faktör geni, 125 (%44,1)'inde tetB antibiyotik direnç geni, 129 (%45,6)'unda aac(6')-lb antibiyotik direnç geni, 108 (%38,2)'inde blaCMY-2 antibiyotik direnç geni bulunmuştur. Bu izolatlarda rfbEO157 virülans faktör geni ve qnrA antibiyotik direnç genine rastlanmamıştır. The fact that food products such as red meat, chicken and cheese, which take an important place in food consumption in the world and in our country. The food safety of these foods which will be consumed as food includes all factors such as the environment in which the animals live, the milk condition, slaughtering and packaging processes. When adequate precautions are not taken for food safety, consuming these foods will bring many diseases.Escherichia coli is a bacterium commonly found in the intestines of animals and humans. E. coli have virulence genes or antibiotic resistance genes. Among these genes, virulence genes cause diseases in humans and antibiotic resistance genes cause prolongation of treatment of existing diseases or prevent the treatment of diseases.The aim of this study is to carry out molecular characterization by PCR method of distrubution of the antibiotic resistance genes and virulence factor genes in 283 Escherichia coli isolates isolated from meat, cheese, mince and chicken samples taken from various markets in Bolu province. According to the study, bcsA virulence gene in 172 (60.78%), iutA virulence gene in 225 (79.5%), tkt1 virulence gene in 13 (4.6%), papC virulence gene in 21 (7.4%), iss virulence gene in 61 (21.5%), tetB antibiotic resistance gene in 125 (44.1%), aac(6')-lb antibiotic resistance gene in 129 (45.6%), blaCMY-2 antibiotic resistance gene in 108 (38.2%) antibiotic resistance genes of 283 E. coli isolates were found. The rfbEO157 virulence gene and the qnrA antibiotic resistance gene were not detected in these isolates.
Collections