Üretim parametrelerinin güçlü tasarımı ve bir gıda işletmesinde uygulanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada bir gıda işletmesinde üretim kalitesinin arttırılmasını sağlamak için üretim parametrelerinin uygun düzeylerinin bulunması amaçlanmıştır. Üretim kalitesinin geliştirilmesinde kontrol edilemeyen gürültü faktörlerinin etkilerine karşı güçlü tasarımın sağlanması için deney tasarımı yöntemlerinden Taguchi parametre tasarımı yöntemi kullanılmıştır. Uygulamada hazır gıda ürünlerinin mikrobiyolojik yük, merkez sıcaklığı ve ağırlık kalite karakteristiklerinin en iyi değerlerinin belirlenmesi için çok yanıtlı eniyileme problemi çözümü araştırılmış ve her üç kalite karakteristiğinin eşzamanlı en iyilenmesi çekicilik fonksiyonu kullanılmıyla gerçekleştirilmiştir. Çekicilik fonksiyonunun en yüksek değerinin bulunmasında doğrusal olmayan programlama modeli kurulmuş ve Nelder-Mead simpleks arama algoritması ile çözüm elde edilmiştir. Elde edilen çözüme bağlı olarak Adana Kebap ve Nugget Köfte hazır gıda ürünleri için en uygun üretim parametreleri düzeyleri önerisinde bulunulmuştur. The purpose of this study is to find the appropriate level of process parameters to improve the quality in a food production company. To improve the quality of production to the effects of uncontrollable noise variables is intended to ensure a robust design and Taguchi approach is used. In this study; consisting of microbiological load, central temperature and weight quality characteristics of the multi-response optimization problem solution is investigated for the food manufacturing company. In addition, desirability function is used for the simultaneous optimization for each of the three quality characteristics. The highest value of desirability functions have been obtained with the non-linear programming model and Nelder-Mead simplex search algorithms.
Collections