Gebe kadınların hamilelik döneminde kendi beslenmelerine ilişkin bilgi ve davranışlarının değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 44 - 7. ÖZET Çalışma, ülkemizde gebe kadınların beslenme alışkan lıklarının incelenmesi, günlük tükettikleri enerji ve bazı be sin öğelerinin, gebelik sayısı, yaşı, öğrenim ve gelir durumla rı gibi faktörlerle ilişkisini saptamak amacıyla planlanmıştır'. İstanbul Üniversitesi `Uygulama ve Araştırma Merke zi` kadın hastalıkları ve doğum Ana Bilim Dalı Antenatal pol L- kliniğine başvuran gebelerden rastlantısal olarak seçilen 200 gebe kadın araştırma grubu oluşturmuştur. Çalışmaları yönlendirmesi açısından geniş kapsamlı bir anket formu hazırlanıp hasta ile görüşülerek uygulanmışı iv. Deneklerin kişisel özellikleri arasında, yaş, doğum yeri, gebelik sayısı, öğrenim ve meslek durumlarının yanısıra beslenme alışkanlıklarıda saptanmıştır. Deneklerin % 57,5'inin gebelikleri süresince ek be sin almadıkları, enerjilerini genellikle bol karbonhitratlı besinlerden sağladıkları bulunmuştur. Gebelerin %55'inin yetersiz, % 34'ünün önerilenin üzerinde enerji tükettikleri, aşırı enerji tüketenlerin %51,9' unun 15-19 yaşları arasında olduğu bulunmuştur. Deneklerin %73'ünün yetersiz protein tükettiği, 15- 19 yaşları arasında yetersiz protein tüketenlerin %55.5 olduğu saptanmıştır.45 - 15-19 yaşları arasındaki gebelerin günlük besin tü ketimleri, olgun yaştaki gebelerin besin tüketiminden daha yük sek bulunmuştur. Sosya-ekonomik ve eğitim durumlarına göre tü kettikleri besin öğeleri araştırılmış, geliri yüksek olan aile ler ile yüksek okul mezunu gebelerin daha fazla protein tüket tikleri kanıtlanmıştır. Genç yaşlarda evlendirilen, kendi gelişmesini tamam lamadan anne olan gebelerimizin sosyoekonomik kültürel durumla- rıda yetersiz ve dengesiz beslenmelerine neden olmaktadır. Polikliniklerde ve ana-çocuk sağlığı merkezlerinde hemşireler tarafından gebe kadınların sosyoekonomik kültürel durumları, beslenme alışkanlıkları öğrenildikten sonra gerek li beslenme eğitimi yapılmalıdır. - ı+6 - 8. SUMMARY The study was planned to examine the habits of noufi shment of the pregnants, Their daily energy consumptions, and the relation of some nutritious facts with the factors such as number and age of pregnancy, status of education an income in our country. The study group was consisted of randomly selected 200 pregnant women came to the University of Istanbul, Centre of Application and Research, Women's Diseases and Parturition Division, Antenatal Polyclinic. With respect to establish an orientation for the stu dies, a wide-scope poll-form was prepared and applied to the pa tients in a personal discussion. Among the personal features of the subjects; age, place of birth, number of pragnancy, educational and proffessi- onal status, and also habits on nourishment were also determined. It has been found out that `75 % of the subjects d«: not take additional food stuffs during their pregmancy, and that they do meet their energy reguirement usually from foods with higher hydrocarbon contents. 55 % of the pregnants have been observed to have an unsuf f icientenergy consumption, 34 % of which to have an energy consunption above the suggested levels- 51.9 % ofthe subjects con suming excessive energy were in the age group of 15 to 19.- 47 - It has been determined that 73 % of the subjects consume unsufficient protein, and that theproportion of such subjects within the age group of 15-19 was 55.5 %. Daily food consumption of the pregnants between 15 to 19 years of age has been found to be higher than that of the mature pregnants. The food consumption types have been investi gated according to the socio-economic and educational status of the pregnants and it has been well established that the ones in the families of higher income levels and who are graduates from high educational institutions do consume more protein. Socio-economic and -cultural conditions of our fel low pregnants who are married off during their too early ye ars of adult life, and who become mothers before completing the ir own maturing processes cause them to take food in unsuffici ent amounts and with unbalanced rates. At the polyclinics and centers for Healthy Mothers and Children, after finding out the socio-economic and cultural conditions and nourishment habits of the pregnant women, the necessary training on food consumption must be realized.
Collections