İnsüline bağımsız obez diabetik (tip 2 diabet) hastaların tedavisinde kalori, besin öğeleri ve zamanlama bakımından diyetin rolü
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ülkemizde beslenme alışkanlıkları ve eğitim ile beden ağırlığı ve glikoregülasyon arasındaki ilişkileri klinik ve biyokimyasal yönden incelemek, diyetin ve şişman diabetikler- de ideal kilosuna yaklaşmanın kan şekeri ayarlaması ve atero- jen faktörlere etkisi yönünden irdelemek amacıyla, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'nın muhtelif bi lim dallarında yatan ve Polikliniğe başvuran 19'u kadın ve 11' i erkek olmak üzere toplam 30 obez diabetik (Tip II) eriş kin hasta üzerinde medikal tedavinin yanında diyet tedavisi nin etkisi araştırılmıştır. Çalışmaları yönlendirmesi açısından geniş kapsamlı bir anket formu hazırlanmış, hasta ile görüşülerek doldurulmuş tur. Vakalara yaş, cins, boy ve akt ivitelerine, sosyo-eko- nomik durumlarına göre değişik kalori ve besin öğeleri içeren diyetler uygulanmış ve belirli aralıklarla yapılan kontroller le diyetin ayar durumu ortalama 3 ay (2-5) süreyle takip edil miştir. Uygulanan diyet tedavisi ile ortalama 8 Kg zayıflamış lar, açlık kan şekeri, kan kolesterol ve total lipid değerle rinde de düşmeler elde edilmiştir. 30 vakadan 12'sinde görü len idrar şekeri, tedavi sonrasında tamamen kaybolmuştur.- 80 - Diabet tedavisinin en önemli göstergesi olan HbA. de ğerlerinde de düşme olmuştur. Araştırmanın esasını teşkil eden 30 obez diabetik (Tip II) erişkin hastadan başka, 20 jü- venil diabetik (Tip I) hastada da, insülin ve diyet tedavisi uygulanarak HbA- düzeyleri araştırılmıştır. Tip II diabette elde edilen bulguların aksine, jüvenil diabetiklerde diyet te davisi ile HbA. 'de anlamlı bir düşüş olmamıştır, lc Erişkin (Tip II) diabet hastalarında diyet tedavisinin önemi vurgulanmıştır. Hasta eğitimi ve hastanın sosyo-ekono- mik durumuna bağlı olarak diyet tedavisinin düzenlenmesi ge rektiği önerilmiştir. In this study, the effects of dietary therapy along with medical therapy on 19 female and 11 male, totally 30 obese diabetic (Type II) adult patients who were treated at Istanbul Medical Faculty Internal Medicine Services in and out patient clinics, were investigated. Inquiry forms have been prepared and filled out by interviewing the patients. Diet lists having different calories and nutrients which are calculated according to their age, sex, height, activity and socio-economic levels were given to the patients. The conditions of the patients have been observed at the periodic controls for 3 months. After the treatment patient weight reductions averaged 8 kg. Their blood glycose, cholesterol and total lipid levels were also decreased. Glycosuria, that was observed in 12 cases, disappeared after the treatment. HbA-, which is a marker, for blood glycose regulation in diabetic patients, decreased with the dietary therapy. In this study we also evaluated HbAn measures of 20 juvenil J lc J diabetics who were treated with insulin and diet. We fond that HbA. levels were not affected by the dietary therapy of these juvenile subjects.82 - It was concluded that dietary management in adult (Type II) diabetic patients is very important, but it must be carefully prepared according to their educational and socio economic levels.
Collections