Diabet yaşı ile tad duyusundaki azalma arasındaki korelasyon
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 68 - ÖZET Bu çalışma, İstanbul Tıp Fakültesi, îç Hastalıkları Anabilim Dalı'na başvuran, nöropatisi olmayan 34 Diabetik (Tip I ve II) ile aynı yaş ve cinsiyetteki şahıslar üzerinde, di lin primer tada göre hassaslaşmış bölgelerine, sitrik asit ile hazırlanmış 4 ekşi, kinin sülfat ile hazırlanmış 4 acı, NaCl ile hazırlanmış 5 tuzlu, sakkaroz ile hazırlanmış 9 tat lı olmak üzere toplam 22 solüsyon damlatılarak, tatlı, tuzlu, acı ve ekşi tad eşik değerleri bulunmuştur. Bulunan bu değer ler literatürde(5) normal kişiler için verilen eşik değerleri ve kontrol grubunun eşik değerleri ile karşılaştırılarak, di- abetiklerin tad duyularında bir azalma var mı, var ise bu azalma ile diabet yaşı ve kronolojik yaş arasında bir kore lasyon var mıdır, sorularının cevabı aranmıştır. Sonuçta aynı yaş grubundaki diabetiklerin kendi kontrol gruplarına göre tatlı tad duyusunda bir azalma olduğu ve bu azalma ile diabet yaşı arasında anlamlı bir korelasyon olduğu bulunmuştur. Kontrol gruplarında ise tatlı tad eşiği, yaşa paralel olarak çok az bir artış göstermekle beraber literatürde(5) belirtildiği gibi bulunmuştur. Diabetik grupta, diğer tad (tuzlu, acı ve ekşi) duyu larında da bir azalma olduğu görülmüş ise de sonuçlar ista tistiksel bakımdan önemsiz olarak bulunmuştur. Kontrol grubunun tuzlu, tatlı ve ekşi tad eşik değer leri ise literatürdeki(5) değerlere çok yakın olarak bulun muştur. - 69 - SUMMARY In our study we detected the taste threshold of the bitter, sour, sweet and salty tastes by using 22 solutions that consist of, 9 sweet, that prepared with sucrose (sakka- roz), 5 salty that preparet with NaCl, 4 bitter that prepared with quinine sulfate and 4 sour that prepared with citric acid. For this purpose we used 88 patients at same age and sexuality that, 54 of these were nondiabetics and 34 of these were diabetics that haven't neuropathies. We detected taste thresholds by dropping the solutions to the areas on the tongue that are sensitized to the primary taste. By comparing our values with the threshold values of normal humans that given in literature and the threshold values of control group, we tried to find an answer to the question whether if there is a decrease in the sense of taste of dia betic patients and if so, whether there is a correlation with the decrement and the cronologic age and the age of the disease. Sequantially we have found that the sense of the sweet taste was decreased in diabetic patients when compared with control groups in same age. We have also found that there is a significant correlation by the increment of diabetic age and the sense of taste. The sweet taste threshold is showing a little increase by the age in control groups although we couldn't found values as shown in literature(5). Although we found a decrease in other taste senses, these sequences are not statistically significant in diabetic group. But the taste threshold values of the salty, bitter and sour tastes of control group were found very close to the values that given in literature.
Collections