Tavuklarda stafilokokkal infeksiyonlarda izolasyon ve identifikasyon üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Tavuklarda stafilokokkal İnfeksiyonlarda İzolasyon ve İdentifikasyon Üzerinde Araştırmalar Çalışmamızda 3 kaynaktan sağlanan materyal kullanıldı. 1 - Marmara bölgesinde çeşitli tavukçuluk İşletmelerinden sağlanan ve ayrıca Anabilim Dalımıza gelen Staphylococcosis şüpheli tavuklar. 8 - Sütlüce yöresinde tavuk mezbahalarında yeni kesilmiş tavuklarım karaciğerleri. 3 - fakültemiz Anabilim Balımıza ait sağlıklı tavukların burun mukozalarından alınan Örnekler. Marmara bölgesinden 105 karaciğer, 15 synovial sıvı, 5 dalak olmak üzere 185; sütlüce yöresinden 35; Anabilim Balımız tavukların dan 40 materyal ( toplam 190 ) üzerinde izolasyon çalışması yapıldı ve çalışmalar sonucu söz. konusu materyallerden toplam 95 Stafilokok susu izole edildi. 84 suş ( %88.4S ) fosfataz ; 66 suş ( %69.47 ) lam ve tüp koagulaz; 76 suş ( %80 ) DNase pozitif (+) idi. 65 suş ( %66.48 ) kristal violet tip A/B; 88 suş ( %29.47 ) tip C/D; 8 suş ( %8.1 ) tip E koloni oluşturdu. Glukozun anaerobik fermantasyonu 94 susta { % 98.94 ); manntitin anaerobik fermantasyonu 98 susta ( %96.84 ), asetoin 76 susta ( %80 ) pozitif (+) idi. 69 suş ( % 78.63 )B he- moliz oluşturdu» 80 suş ( % 84.81 ) DNase agar 'da portakaldan krem rengine dek değişen renkte koloniler oluşturdu. Fibrinolizin tüm suçlarda negatif (-) idi. İzole edilen Stafilokok suşlarının biyokimyasal özellikleri ne göre 66 Stafilokok susu Staphylococcus aureus olarak identifiye edildi. BU su şiarın tümü biyotip B'ye sokulabilecek özellikler gösterdi.Çalışmalarımızda ayrıca 95 suş enterotoksinler A, B,C,D,E yönlerinden Optimum Duyarlık Yöntemiyle incelendi. Toplam 14 ( %14.73 ) stafilokok susu ent erotoks igenik olarak bulundu. 7 suş enterotoksin A; 4 suş entero toksin B; 1 suş enterotoksin C; 9 suş enterotoksin D'ye sahiptiler. 14 susun 4'ü A + D, biri B + C+D ve biri de B+D enterotoksinlerini birlikte içermekteydi. Enterotoksigenik olarak saptadığımız 14 Stafilokok susunun 5' i koagulaz negatif (-) suşlardı. Bu durum koagulaz negatif (-) Stafilokok suçlarının da enterotoksigenik olabileceğini göstermektedir. -66- SUMMARY Investigations on Isolation and identification of staphy lococcal Infections in Poultry The material from three different sources were used in our study. 1 - Fowls with Staphylococcal infections from various poultry farms in Marmara region and chickens which were brought to the Department of Microbiology and Infectious Diseases of our Facul ty with the symptoms of staphylococcosis. 2 - The livers of newly slaughtered poultry from the slaughter houses of Sütlüce region. 3 - The nasal swabs from the nares of healty fowls of our Depart ment. Isolation studies were made on 105 liver, 15 synovial fluid and 5 spleen samples from Marmara region; 25 liver samples from Sütlüce region and 40 nasal swabs from the chickens of our Department. 95 Staphylococci strains were isolated from the total of 190 specimens. 84 strains ( 88.42 % ) were phosphatase; 66 strains ( 69.47 % ) were tube and slide coagulase and 76 strains ( 80 % ) were DNase positive. 65 strains ( 68.42 %) produoed crystal vio let type A / B, 28 strains ( 29.47 fa ) type C / D and 2 strains ( 2.1 %) type 1 oolonies on crystal violet agar. Gluoose was anaerobically fermented in 94 strains ( 98.94 % ) and mannitol was anaerobically utilised in 98 strains ( 96.84 % ). Acetoin production was positive in 76 strains ( 80 % ). 69 strains ( 72.63 %) produced haemolysin on sheep blood agar. 80 strains ( 84.21 % ) formed from orange to cream pigmented colonies on-67- INase agar. HI our strains were negative in fibrinolysin reac tion. 66 strains were identified as Staphylococcus aureus aocor- ding to their biochemical reaot ions. All of them have biological properties of biotype B which includes the staphylococci of poul try origin. These strains were also tested for production of enterotoxins A to E by Optimum Sensitivity Plate Method, a total of 14 strains { 14.73 % ) were found to be enterotoxigenic. 7 strains produced enterotoxin A, 4 strains enterotoxin B, one strain ente« rotoxin C and 9 strains enterotoxin D. 4 strains produced enterotoxins A +D; one B + C +D and one B + D together. Out of fourteen enterotoxigenic strains five didn't produ ce ooagulase. This shows that coagulase negative Staphylococci strains may also be enterotoxigenic.
Collections