Türkiyede yetiştirilen bazı umbelliferae türlerinin meyvalarının uçucu yağları üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VII, ÖZET Bu çalışmada İstanbul piyasasında satılan Umbellif erae familyasına ait 8 meyva ele alınmıştır. Meyvalardan disti- lasyon yöntemi ile uçucu yağ elde edilmiş ve volümetrik ola rak miktarları tayin edilmiştir. Sonra elde edilen uçucu yağların dansiteleri, refraksiyon indeksleri, alkolde çözü nürlükleri saptanmıştır. Elde edilen uçucu yağların miktar ları az olduğu için yalnızca 3 uçucu yağın (Oleum Anisi vulgaris, Oleum Foeniculi, Oleum Anethi) ana bileşiği olan maddenin miktarı basit yöntem veya formül ile tespit edilmiş tir. Buradan anetol ve karvonun yüzdesi hesaplanmıştır. Mey- valarm mikroskopik ve kimyasal özellikleri ise literatürden yararlanarak çıkarılmıştır. Üzerinde çalışılan Türkiye kökenli 8 meyvadan yalnız 3 tanesinin (Fructus Anisi vulgaris, Fructus Coriandri, Fructus Cumini) taşıdığı uçucu yağ miktarları ve uçucu yağ larının özellikleri hakkında literatürde bilgi bulunmakta dır (1, 3, 8.). Geri kalan 5 meyvanm (Fructus Anethi, Fructus Apii graveolentiş, Fructus Dauci carotae, Fructus Foeniculi, Fructus Petroselini) taşıdığı uçucu yağ miktarı ve uçucu yağlarının fiziksel özellikleri ilk defa bu araş tırmada saptanmış bulunmaktadır (Tablo I). VIII. SUMMARY In this study, 8 Umbelliferous fruits, sold in Is tanbul markets were investigated. Volatile oils. were obtained from these drugs by distillation and their amounts were determined volumetrically. Consequently, specific gravities, refractive indices, solubility in alcohol of these oils were determined. Since the obtained volatile oils were in small quantities, main constituent of only 3 volatile oils ( Oleum Anisi vulgaris, Oleum Foeniculi, Oleum Anethi) could be estimated by a simple method or equation. Then, the percentage of anethole and carvone was calculated. Microsco pical and chemical characters of the fruits were found out from literature. Informations on the content and properties of the volatile oils of only 3 of the studied fruits (Fr. Anisi vulgaris, Fr. Coriandri, Fr. Cumini) of Turkish origin are found in the references (1, 3,8). The remaining fruits (Fr. Anethi, Fr. Apii graveolentis, Fr. Dauci carotae, Fr. Foeniculi, Fr. Petroselini) were first investigated in this research for their volatile oil content and their physical properties (Table 1).
Collections