Sultamisilin`in stabilitesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 55 - ÖZET Sultamisilin, ampisilin ve sulbaktam'ın metilen grubu ile bağlandığı bir çift esterdir. Sultamisilin'in ilk geçiş etkisini takiben barsak lümeninde doğrudan doğruya veya enzimatik olarak ampisilin ve sulbaktam'a ayrılarak sistemik dolanıma katıldığı bildirilmiştir. Çalışmamızda sultamisilin 'e ait literatürdeki bu bulguvu. tahkik için enzimli veya enzimsiz suni mide ve barsak vasatlarındaki stabilitesini inceledik. Sultamisilin tosilat, anhidro ampisilin ve sulbaktam'ın tayini preparatif ince tabaka kromatojrafisi ve spektrofotometrik yöntemler ile yapıldı. Sultamisilin'in kendisi ve buna.ait iki komponent; ampisilin ve sulbaktam'ın ince tabaka kromatograf isinde teşhisi- için yeni yöntem ve ayrıca sultamisilin ile birlikte parçalanma ürünlerinin spektrofotometrik tayini için preparatif TLC metodu geliştirdik. Bu çalınma sonucunda: 1- Sultamisilin tosilat 3 saat sonunda enz imsiz suni mide va satında % 80.81, enzimli suni mide vasatında % 86.21 oranında, 2- Sultamisilin tosilat'ın tablet tipi preparatında 3 saat sonunda enzimsiz suni mide vasatında % 83.12, enzimli suni mide vasatında % 81.84 oranında, 3- Sultamisilin tosilat'ın- 56 - 3 saat sonunda pH 7.5 da enzimsiz suni barsak vasatında % 17.34, enz imli suni barsak vasatında % 31.22 oranında, 4- Sultamisilin tosilat'ın tablet tipi preparatında 1.5 saat sonunda pH 7.5 da enzimsiz suni barsak vasatında % 13.87, enzimi suni barsak vasatında % 6.04 oranında, 5-i Sultamisilin tosilat'ın 0.33 saat sonunda pH 6.5 da enzimsiz suni barsak vasatında % 5.27 oranında, enzimli suni barsak vasatında % 7.84 oranında, 6- Sultamisilin tosilat'ın tablet tipi pre paratında 0.33 saat sonunda pH 6.5 da enzimsiz suni barsak vasatında % 4.52, enzimli suni barsak vasatında % 5.78 oranında parçalanmamış halde kaldığı saptandı. Buna göre sultamisilin tosilat'ın suni mide vasatında 3 saatte enzimsiz % 19. 27, enzimli % 14.13, tablet tipi preparatında 3 saatte suni mide vasatında enzimsiz % 16.96, enzim li % 18.50, sultamisilin tosilat'ın pH 7.5 daki suni barsak vasatında 3 saat sonunda enzimsiz % 83.00, enzimli % 69.12, tablet tipi preparatında 1.5ı saatte pH 7.5 da suni barsak vasatında enzimsiz % 86.47, enzimli % 94.04, sultamisilin tosi lat'ın pH 6.5 daki suni barsak vasatında 0.33 saatte enzimsiz % 94.81, enzimli 92.50, tablet halinde pH 6.5 da suni barsak vasatında 0.33 saatte enzimsiz % 95.56, enzimli % 94.58 kayba uğradığı tespit edildi. Sultamisilin için ileri sürülen barsak lümenini geçtik ten sonra hidrolizle kompenentleri olan ampiailin ve sulbaktam'a ayrıldığına dair literatür kaydı deney sonuçlarımıza uymaz. Buna göre sultamisilin mide ve barsakta parçalanır. Barsakta parçalanması ise % 10'un altındadır, - 57 - S U U M İRİ Sultamicillin in bulk form is a double ester of anpicjllin and sulbactam (penicillanic acid sulphone), which have been linked via a methylene jrröup. It was reported that sultamicillin was hydrolysed following absorption and the first-pass hydrolysis `-as probably in the intestinal wall. Tr an ot'-ier work sultamicillin v;bb found to be relatively stable in acid solution but rapidly hydrolysed in neutral sn In tier. In this work the stability of sultamicillin was studied in «rastric and intestinal media with or without enz.ym. The determination of hydrolysis was controlled by tic and spectrophotometry methods. According to our findings sultamicillin in bulk form wa? hydro lysed in simulated gastric medium with enzyme as 98.5.-1 # in lh, 91.86 % in ?.h, 86.P1.S6 in 3h and without enzyme as 97.51 % in lh, 89.80 % in 2h, 80.81 % in 3h. The loss of sultamicillin in tablet form in simulated gastric medium with enzyme were: 98.28 % in lh, 89.55 % in 2h, 81.84 % in 3h and without enzyme were: 98.03 % in lh, 91.09 % in 2h, 83.12 % in 3h.- 58 - The loas of sultamicillin in bulk for simulated intestinal medium with enzyme at pH 7.5 were: 70.53 % in In, 4 5.35 % in 2h, 31.22 % in 3h and without enzyme were: 62.05 % in lh, 33.79 % in 2h, 17.34 % in 3h.` The loss of sultamicillin in tablet form in simulated intestinal medium without enzyme at pH 7.5 were: 45.87 % in 0.5h, 21.97 % in lh, 13.87 % in 1.5h and with enzyme were: 48.68 % in 0.5h, 14.78 % in lh, 6.04 % in 1.5h.. The loss of sultamicillin in bulk form in simulated intestinal medium with enzyme at pH 6.5 were: 37.64 % in 0.16)1, 18.37 % in 0.25h, 7..84 % in 0.33h and without enzyme were: 33.79 % in 0.l6h, 16.06 % in 0.25h, 5.27 % in 0.33h. The loss of sultamicillin in tablet form in simulated intestinal medium with enzyme at pH 6.5 were: 34.05 % in 0.l6h,.17.60 % in 0.25h» 5.78 % in 0.33h and without enzyme were: 32.50 % in 0.l6h, 12.72 % in 0.25h, A.52>% in 0.33. These findings indicated that sultamicillin were degraded in gastric and intestinal media before being absorbed by the intestinal wall. This contredicts the general view in literature.
Collections