Diabetik ve non-diabetik insan eritrositlerinde D(5-3H) glikoz kullanılarak 3H2O produksiyonu (oluşumu) ile invitro D-glikoz fosforilizasyon hızının ölçümü
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Diabetik hastalar ve nondiabetik olguların eritrositleri arasında farklılık olup olmadığını incelemek amacıyla, glikoz ve pentoz fosfat yollarını içeren total glikoz metabolizması tayin edildi. Çalışmamızda D 5-3HJ glikoz kullanarak 5. S mMol glikoz konsantrasyonunda; invitro eritrosit glikoz utilizasyonu ölçümü yapıldı. Bu yöntemde glikoz utilizasyonu, glikolizin triozfosfat izomeraz düzeyinde bir molekül ve enolaz düzeyinde iki molekül olarak açığa çıkan 3HZD' nun sayımı esasına dayanmaktadır. Diabetik 16 olgu ile kontrol grubu olarak 11 olguda eritrosit glikoz utilizasyonu, glikoz konsantrasyonu 5.6 mMol olarak ayarlanan fizyolojik koşullarda ölçüldü. Her iki grubun yaş sınırları ve cinsiyet sayıları birbirine yakın tutuldu. Diabetik olgular Tip I (insüline bağımlı) hastalardan seçildi. Diabetik olguların ul eritrositteki glikoz utilizasyon hızları 808.1 + 235. if, kontrol grubu olgularda ise 965. S + 337.2 (pmol/60dak/ul eritrosit) olarak bulundu. Birim eritrosit başına glikoz utilizasyonu diabetik olgularda 240.6 + 77.0, kontrol grubu olgularda ise 294.2 + 104.7 (pmol/60dak/10°eritrosit) bulunmuştur. Glikoz utilizasyonu birim eritrosit başına hesaplandığında daha belirgin olmak üzere diabetik grupta, kontrol grubu olgulara göre düşük bulundu. Ancak aralarında anlamlı fark bulunmadı ( p<0.1). Diabetik ve kontrol grubu olgularda, farklı glikoz konsantrasyonlarında (2.8, 5.6, 11.2 ve 16.8 mMol) saptanan glikoz utilizasyon yanıtları, 5.6 mMol' dekine göre % değişim olarak incelendi. Diabetik olgularda66 2. S mMal glikoz konsantrasyonunda glikoz utilizasyon hızı, (% 83.9 î 8.8), kontrol grubuna göre (% 65.8 t 7.8) daha yüksekti. 11.2 mMol konsantras- yonundaki glikoz utilizasyon hızı, diabet (% 141.9 + 19.4) ve kontrol grubu olgularda (% 146.0 t 3.8) birbirlerine yakın seyrederek artış gösterdi. 16.8 mMol1 de ise diabetik olgularda glikoz utilizasyon hızı (.% 216.1 + 17.2) oranında artış gösterirken, kontrol grubu olgularda (.% 166.4 ± 72.7) çok az bir artış saptandı. Glikolizi enolaz düzeyinde durdurduğu belirtilen florür1 ün etki düzeyini incelemek amacıyla eritrosit süspansiyonu üzerine 0.6 mg/ml sodyum florür ilave edildi ve 1 saat inkübasyona bırakıldı. Birim eritrosit başına glikoz utilizasyonu fizyolojik şartlardakine (180.8 ±65.5 pmol/60dak/ 10 eritrosit) göre flarürlü ortamda (60.0 ± 16.2 prnol/60dak/10°eritrosit) anlamlı şekilde (p-dD.01) azalarak fizyolojik şartlardakinin % 37.4 + 18.9' una düştü. SUMMARY In an attempt to Evaluate the difference between the erythrocytes of diabetic patients and that of nondiabetics, the total glucose metabolism both the glycolysis and phentcsephasphate pathway. of erythrocytes is examined. In this study the rate of glucose utilization was measured invitro at a glucose concentration of 5.6 mMol using D 5-3Hglucose. The method is based on the count of 3Hs0 molecules generated one molecul at the phospho- triose isomerase step and two molecules at the enolase level in the glyco lysis. The glucose utilization rates in the presence of 5. S mMol glucose at physiological conditions were measured in erythrocytes samples isolated from.16 diabetic patients and 11 healthy control group. The patients and control subjects were similar with respect to age and sex. The diabetic cases were selected from type I (insuline dependent) diabetic patients. The rate of glucose utilization per ul erythrocyte in the diabetic group were found to be 808,1 ± 235.4 and in the control group 965.6 ± 337.2 (pmol/60min/ul erythrocyte). The rates of glucose utilization per 10 eryth rocyte were 240.6 t 77.0 in diabetic group and 294.2 Î 104.7 (pmol/60min/10 erythrocyte) in control group. Although the rate of glucose utilization was seemed to be lower in the diabetic group than that of the control group specially considering the utilization rate per erythrocyte. The difference wasn't statistically significant (p40.1). The glucose utilization response to different glucose concentrations (2.8, 5.6, 11.2, 16.8 mMol) were determined as percentage change over the value found at 5.6 mMol glucose. The glucose utilization rate (83.9 ± 8.8 %) in diabetic patients at 2.8 mMol glucose concentration was higher than cont-68 rol group (65.8 t 7.8 %). At glucose concentration of 11.2 mMol the glucose utilization rates mere found to be increased in similar progress by (141.9 ± 19.4 %) in diabetic patients and by (146.0 İ 3.8 %) in control group. At 16.8 mMol glucose concentration the glucose utilization rate in diabetic patients was increased by (216.1 ± 17.2 50 prominently, in contrast the increase in control group (166.4 Î 72.7 %) wasn't very changable. To investigate the blocking effect of fluoride on enolase in gly colysis, sodium fluoride (0.6 mg/ml) was added to the suspension of eryth rocyte and allowed to incubate for 1 hour. The rate of glucose utilization per erythrocyte in the presence Df fluoride (60.0 ± 16.2 pmol/60min/10°eryth- rocyte) was decreased significantly (p<0.01) relative to the physiological conditions (180.8 + 65.5 pmol/60min/106erythrocyte) having 37.4 % Df that glucose utilization rate obtained in physiological conditions. As a result the rate of glucose utilization of diabetic erythrocytes was found to be lower that of the control group. The glucose utilization response to different concentrations of glucose may be altered in erythrocytes from diabetic patients relative to the control group. And fluoride lowered the glucose utilization rate by 62.6 + 18.9 % / hour / 10 erythrocyte.
Collections