Broiler piliçlerde erken dönemdeki beslemede uygulanacak değişikliklerin kesim yaşındaki abdominal yağ birikimi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
75 VI. O Z E T Bu araştırma yerde yetiştirilen etlik civcivlere 5-10. günler ara sında yedirilen yemlerdeki bitkisel yağ miktarı ile aynı dönemde uygulanan yemleme sisteminin (ad libitum ve kısıtlı yemleme) abdominal yağ miktarı na, göğüs ve but etlerinin kimyasal kompozisyonlarına ve besi performansı na etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 151 adet erkek, 144 adet dişi Arbor Acres etlik civ civ kullanılmıştır. Her grupta eşit sayıda erkek ve dişi civciv bulundurulma sına özen gösterilerek sekiz deneme grubu oluşturulmuştur. Bütün grupla ra 1. günden 5. güne kadar ve 11. günden 21. güne kadar 2987 Kkal/kg metabolize olabilir enerji ve % 21.82 ham protein içeren etlik civciv başlan gıç yemi ad libitum olarak yedirilmiştir. 22-49. günler arasında bütün grup lardaki hayvanlar 3047 Kkal/kg metabolize olabilir enerji ve % 21.66 ham protein içeren etlik piliç yemini ad libitum olarak tüketmişlerdir. 5-10. günler arasında ise % 0, % 2.5, % 5 ve % 7.5 oranında bitkisel yağ içeren dört adet izokalorik ve izonitrojenik deneme yemi 2x4 faktöriyel düzen içe risinde dört deneme grubuna ad libitum, diğer dört deneme grubuna ise yaşama payı enerji gereksinmesi düzeyinde kısıtlanarak yedirilmiştir. Araş tırmada kullanılan hayvanların canlı ağırlıkları başlangıçta, 5, 11, 21, 28, 35, 42, 49 ve 56. günlerde saptanmıştır. Denemenin 49. gününde her grup tan 8 erkek, 8 dişi piliç 56. gününde ise geri kalan piliçler kesilmiştir. 49 ve 56. günlerde kesilen piliçlerde canlı ağırlık, sıcak ve soğuk karkas ağırlı-76 ğı ve sıcak ve soğuk randıman saptanmıştır. Her iki dönemde de gruplar arasında bu parametrelere ait ortalamalar arasındaki farklar önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Ayrıca 56. günde kesilen piliçlerin göğüs ve but etlerinde saptanan kuru madde, ham protein ve ham yağ oranları arasında ki gruplararası farklar da önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Yaşamlarının 5-10. günleri arasında farklı bitkisel yağ düzeyleri içeren dört yemi kısıtlı olarak tüketmiş olan 2,4,6 ve 8 nolu grupların 49. günde abdominal yağ ağırlıklarının canlı ağırlığa ve soğuk karkas ağırlığına oranlarının gruplar arası farkları önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Aynı yemleri ad libitum olarak tüketmiş olan 1,3,5 ve 7 nolu grupların 49. gün de abdominal yağ oranları arasındaki farklar da önemsiz bulunduğu gibi aynı yemleri ad libitum veya kısıtlı olarak tüketen grupların 49. gün abdo minal yağ oranları arasındaki farklar da önemsiz bulunmuştur. Kısıtlı yem tüketmiş olan grupların 56. günde abdominal yağ ağırlıklarının canlı ağırlı ğa oranları sırasıyla %2.61, 2.48, 2.40 ve 2.39 olarak bulunmuştur. Bu değerler arasındaki farklar önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Ad libitum yem tüketmiş olan grupların 56. gündeki abdominal yağ ağırlıklarının canlı ağırlığa oranları ise sırasıyla % 3.14, 3.12, 3.06 ve 3.08 olarak saptanmış olup farklar önemsiz bulunmuştur (p>0.05). Ancak 56. günde abdominal yağ ağırlığının canlı ağırlığa oranı bakımından yem kısıtlaması uygulanan grupların değerleri ad libitum yem tüketmiş olan grupların değrelerinden küçük bulunmuştur (p<0.01). Yem kısıtlaması uygulanan grupların 56. gün de abdominal yağ ağırlığının soğuk karkas ağırlığına oranları da ad libitum yem tüketen gruplarınınkinden önemli derecede düşük bulunmuş- tur(p<0.01). 5-10. günler arasında yem kısıtlaması uygulanan grupların 49 ve 56. günlerdeki yemden yararlanmaları ad libitum yem tüketmiş olan grupla rın yemden yararlanmalarından yüksek bulunmuştur. Bu araştırmanın sonuçları etlik civcivlere yaşamlarının 5-10. gün leri arasında yedirilen izokalorik ve izonitrojenik yemlerdeki bitkisel yağ düzeyinin yaşamlarının 49 ve 56. günlerinde abdominal yağ oranını, yem-77 den yararlanma oranını, canlı ağırlığı, karkas ağırlığını, randımanı, 56. gün de göğüs ve but etlerindeki kuru madde, ham protein ve ham yağ oranları nı etkilemediğini, fakat 5-10. günler arasında uygulanan yem kısıtlaması nın 49 ve 56. günlerde yemden yararlanmayı olumlu yönde etkilediğini ve 56. günde yemdeki bitkisel yağ düzeyine bağlı olmaksızın abdominal yağ miktarını azalttığını, yukarıda bildirilen parametreleri ise etkilemediğini göstermiştir. 78 SUMMARY i This research was conducted to determine the effect of vegetable oil at different levels in broiler feed fed during 5th-10th days and meanwhi le different feeding systems (ad libitum vs restricted) on abdominal fat yield, chemical composition of breast and leg meat and fattening perfor mance. In the experiment day-old 151 male and 144 female Arbor Acres broiler chicks were used. Eight experimental groups were formed with maintaining the uniformity. All groups consumed finisher feed containing 2987 kcal/kg metabolizable energy and 21.82% crude protein ad libitum between lst-4th and llth-21st days. The same groups were fed grower feed containing 3047 kcal/kg metabolizable energy and 21.66% crude protein ad libitum between 22nd and 56th days. 2x4 factorial design was applied bet ween 5th-10th days. During this time the birds alloted to four treatments. Treatment I. had no vegetable oil, Treatment II, III and IV had 2.5, 5.0 and 7.5% vegetable oil respectively. Half of the birds in each treatment fed ad libitum and the other half fed restricted. Birds live weights were recorded at the beginning, and then 5., 11., 21., 28., 35., 42., 49 and 56. days. In each group 8 male and 8 female birds were slaughtered on the 49th day and the remaining were slaughtered on the 56th day. At the slaughter age of 49th and 56th days live weight, warm and cold corcass weight, and warm and cold dressing yields were statistically79 insignificant (p>0.05). Dry matter, crude protein and fat contents of the breast and leg meat of the birds slaughtered at 56th day were found non significant (p>0.05). The ratios of abdominal fat to live weight and cold carcass weight of the birds consumed vegetable oil restrictedly at different levels during 5th-10th days were found non-significant (p>0.05) on 49th day. Gro ups which consumed vegetable oil ad libitum at different levels during 5th- 10th days also did not show any significant difference among themsel ves at day 49th on abdominal fat ratio but also all birds either on restric ted or ad libitum system showed no difference at day 49th on abdominal fat ratios. The ratio of abdominal fat to live weight on restricted regimen at day 56th were found 2.61, 2.48, 2.40 and 2.39%. Differences among the se values were not significant (p>0.05). The ratio of abdominal fat weight to live weight among the birds on ad libitum groups at day 56th were 3.14, 3.12, 3.06 and 3.08%. The differences between these four ratios were also found insignificant (p>0.05). On day 56th birds on the feed restriction programmes showed lower abdominal fat weight to live weight ratio than the ad libitum consumed groups (p<0.01). On day 56th birds on the feed restriction programmes were significantly found lower in the ratio of abdo minal fat weight to cold carcass weight than the ad libitum consumed gro ups (p<0.01). Birds received restricted feed between days 5th-10th showed hig -her feed efficiency than the birds received their feed ad libitum. The results of this experiment showed that the level of vegetable oil in isocaloric and isonitrogenous broiler feeds has no effect on the abdo minal fat content, feed efficiency, live weight, carcass weight, dressing yield at 49th and 56th days and also on dry matter, crude protein and fat content of breast and leg meat on 56th day of trial, but feed restriction bet ween 5th-10,h days increased feed efficiency at 49th and 56th days and dec reased abdominal fat content on only 56th day of trial.
Collections