Probiyotiklerin buzağıların büyümesi üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET - Bu araştırma, probiyotiklerin buzağılara doğumdan üç aylık olun caya kadar günlük olarak farklı miktarlarda ve düzenlemelerde verildiğin de yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, buzağı sağlığı, buzağı ölüm oranı, rumen pH'sı, kan şeker düzeyi ve kan total keton cisim cikleri üzerine etkilerinin saptanması amacıyla yapılmıştır. Denemede 60 baş Holstein ırkı yeni doğmuş buzağı kullanılmış tır. Buzağılar doğduktan sonra tesadüfi olarak, onbeşer başlık biri kontrol ve üçü de deneme olmak üzere dört gruba ayrılmışlardır. Buzağılar bir haf talık oluncaya kadar bireysel olarak localarda, daha sonra ise deneme sonu na kadar onbeşer başlık gruplar halinde beslenmişlerdir. Buzağılara aynı bakım ve besleme koşulları uygulanmıştır. Buza ğılara doğumdan itibaren ilk üç gün kolostrum, 4-60. günler arasında gün de 4 kg ve 60-75. günler arasında ise sadece sabahları olmak üzere 2 kg süt verilmiştir. Buzağılara kuru yonca ve buzağı başlangıç yemi ilk haftadan iti baren ad libitum olarak verilmiştir. Deneme süresince probiyotik olarak PRİMALAC 454'ten ağız yoluyla denem I grubundaki buzağılara ilk yedi günde günlük 2 g, 8-75. gün ler arasında günlük tüketilen her kg süt için 1 g ve 75-90. günler arasında ise günlük olarak 2 g; deneme II grubundaki buzağılara doğumdan itibaren 90 gün süreyle günlük olarak 2 g; deneme III grubundaki buzağılara sadece 15-90. günler arasında günlük olarak 2 g verilmiştir. Kontrol grubundaki buzağılara ise probiyotik verilmemiştir.Denemenin 15., 30., 45., 60., 75. ve 90. günlerinde buzağılar tar tılarak canlı ağırlıkları saptanmış, rumen sıvısı ve kan örnekleri alınarak gerekli analizler için saklanmıştır. Deneme sonunda, buzağıların ortalama günlük kuru madde tüketimleri kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 1.502, 1.520, 1.481 ve 1.476 kg olarak belirlenmiştir. Buzağıların deneme süresince ortalama canlı ağırlık artışları kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 54.25, 54.74, 55.33 ve 52.84 kg bulunmuştur. Bu süredeki yemden yararlanma oranları ise kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 2.492, 2.499, 2.409 ve 2.514 olarak saptanmıştır. Denemenin 60. ve 90. günlerinde buzağılardan alınan rumen sıvı sı örneklerinde saptanan pH değerleri kontrol ve deneme gruplarında sıra sıyla 5.93, 5.66, 5.77 ve 5.54; 5.89, 5.55, 5.64 ve 5.56 olarak saptanmış, deneme I ve deneme III gruplarına ait pH değerleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli derecede düşük bulunmuştur (p<0.05). Buzağı lardan alınan kan örneklerinde yapılan total keton cisimcikleri tayininde elde edilen değerlere ait gruplar arasındaki farklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Buzağılardan 15. ve 90. günlerde alınan kan örnek lerinde saptanan kan şekeri miktarları 100 mi kanda mg olarak kontrol ve deneme gruplarında sırasıyla 52.38, 50.86, 48.54 ve 75,13; 46.33, 45.07, 49.77 ve 66.21 bulunmuş, deneme III grubuna ait kan şekeri diğer gruplara göre istatistiksel olarak önemli derecede yüksek bulunmuştur (p<0.01). Deneme süresince kontrol ve deneme gruplarında hastalanan buzağı sayısı, hastalanan buzağıların hastalıklı gün sayısı, ishalli gün sayısı ve buzağı ölüm oranlarında gruplar arası farklar istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır. Bu araştırmanın sonucunda, buzağılara doğumdan üç aylık olun caya kadar farklı miktarlarda ve düzenlemelerde verilen probiyotiklerin yem tüketimi, canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma, kan total keton cisimcikleri, buzağı sağlığı ve buzağı ölüm oranına olan olumlu etkilerinin istatistiksel olarak önemli olmadığı, bunun yanında kan şeker düzeyi ve rumen pH'sını etkilediği görülmüştür. Ancak, probiyotiklerin buzağıların büyümesi üzerine olan etkileri daha fazla araştırma ile desteklenmelidir. 7. SUMMARYı This research was conducted to determine the effect of different probiotic levels on feed intake, daily weight gain, feed efficiency, health, mortality, rumen pH value, blood sugar and total keton bodies levels from birth to three mounth of age. Sixty new born Holstein calves were used in the experiment. They were randomly allocated into four groups of 15 animals each, i.e. three experimental groups and one control group. Calves were cared in individual boxes during first week and then assigned to their reciprocal groups. Same care and management were applicated for all calves. Calves consumed colostrum at three days form birth, 4 kg milk daily between 4-60th days, 2 kg milk daily served only morning between 60-75th days. Calves were given ad libitium dry alfalfa and starter feed starting from first week. During the experiment, PRIMALAC 454 as probiotics were given 2 g daily for a 7 period of days and 1 g per kg of milk between 8-75th days and 2 g daily between 75-90th days to calves in the experimental group I, 2 g daily from birth to 90th days in the experimental group II, 2 g daily only between l5-90th days in the experimental group III. Calves in the control groups were not given probiotic.54 Calves were weighted at 15th, 30th, 45th, 60th, 75th and 90th days and same days their rumen fluid and blood samples were collected and kept for analysis. At the end of the experiment, daily dry matter intake of calves in the control and the experimental groups were respectively 1.502, 1.520, 1.481 and 1.476 kg. During the experiment, average weight gains of calves in the control and the experimental groups were respectively 54.25, 54.74, 55.33 and 52.84 kg. Probiotic improved weight gains of calves but the differences between the groups were not statisticaly significant. Also, feed efficiency of calves in the groups were respectively 2.492, 2.499, 2.409 and 2.514. Values of rumen pH of calves in the control and the experimental groups at 60th and 90th days were respectively 5.93, 5.66, 5.77 and 5.54; 5.89, 5.58, 5.64 and 5.56. Rumen pH values of calves in the experimental groups I and III were lower significantly than the control group (p<0.05). Levels of total keton bodies between groups were not significant. Blood sugar levels of calves at the control and the experimental groups at 15th and 90th days were respectively 52.38, 50.86, 48.54 and 75.13; 46.33, 45.07, 49.77 and 66.21. Blood sugar levels of calves in the experimental group III were significantly higher than for the other groups (p<0.01). During the experiment number of scoured calves, sick days and death in the control and the experimental groups were similar. Results of this study showed that probiotics given different levels to calves from birth to three month of age had not significantly effect on feed intake, daily weight gain, feed efficiency, total blood keton bodies, healt and mortality of calves.
Collections