Çeşitli firmalara ait pastörlenmiş süt örneklerinden bakterilerin ayrımı ve tanımı üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma Ocak 1994 - Mayıs 1994 tarihleri arasında üç farklı firma tarafından değişik tarihlerde üretilen ve İstanbul'un çeşitli semtlerin de tüketime sunulan 70 pastörlenmiş süt örneği kullanılarak Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda yapılmıştır. Pastörlemenin kontrolü için sütlere uygulanan fosfataz testi tüm örneklerde negatif olarak bulunmuştur. Üç firmaya ait pastörlenmiş süt örneklerinin Gıda Maddeleri Tüzüğü ve Türk Standartları Enstitüsü'ne `T.S 1019 numaralı pastörlenmiş süt standartına` uygun olup olmadığı araştırılmıştır. Tüm örneklerin bu standartlara (ml'deki total bakteri sayımı ve koliform bakterilerin sayısı bakımından) uygun olup olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca bakteriler yönünden yapılan inceleme sonunda A firması na ait 24 örnekten E.coli 16 (% 66.6), Pseudomonas aeruginosa 1 (% 4.16), Aeromonas cinsi 4 (% 16,66). -1 A.hydrophyla, 1 A.caviae, 2 A.sobria olarak- Staphylococcus aureus 1 {% 4,16), Listeria monocytoge nes 1 (% 4,16) tane ayrılmıştır. B firmasına ait 23 örnekten E.coli 13 (% 56,52), Yersinia enterocolitica 2 (% 8.69) Pseudomonas aeruginasae 1 (% 4.34) Aeromonas cinsi 3 (% 13) (-1. A.caviae, 1 A.sobria, 1 A.veronii97 olarak-) Staphylococcus aureus 2 (% 8.69), Listeria inocuae 1 (% 4.34) tane izole edilmiştir. C firmasına ait 23 örnekten E.coli 11 (% 47.82), P.a- eruginosa 2 (% 8.69), Aeromonas cinsi 4 (% 17,39) (-1 Aeromonas hyd- rophyla, 3. A.sobria olarak,) 4 tane ayrılmıştır. 3 firmaya ait pastörlenmiş süt örneklerinin hiçbirinde Salmonel la ve Shigella, Campylobacter jejuni gibi enterik patojenler, Brucella ve Mycobacterium cinsine ait patojenler tespit edilememiştir. This investigation has been followed from January 1994-to May 1994 in Cerrahpaşa Medical Faculty, Clinic of Microbiology of Microbiology Science, using 70 pasteurized milk samples produced by three different companies on different dates and sent to be consumed in several quarters of Istanbul. The fosfatase test applied to milks for the control of pasteurization was found to be negatif in all samples. These pasteurized milk samples belonging to three companies were investigated if they were in accord to the regulations of nutritious substances and to the number 1019 pasteurized milk standarts of the Institute of Turkish Standarts. All the samples (According to the number of bacteries in a ml and the number of coliform bacteries) were proved not to be in accordance with the standarts. As a result of the observation made on the aspect of pathogeneous bacteries; Of 24 samples belonging to A company 16 (66.6%) E.coli, 1 (4.16%) Pseudomonas aeruginosa, 14 (16.66%) Acromonas species, (las A.Hydrophyla, las A caviae, 2as A.sobria -) 1 (4.16%) Staph, aureus, 1 (4.16%) Listeria monocytogenes were isolated. Of 23 samples belonging to B company 13 (56.52%) E.coli, 2 (8.69%)99 Versinia enterocolitica, 1 (4.34%) Pseudomonas aeriginosa 3(13%) Aeromonas species (-las A.caviae, las A.sobria and las A veronii), 2 (8.69%) Staph.Aureus, 1 (4.34%) Listeria inocuae, were isolated. Of 23 samples belonging to a company 11 (47.82%) E.coli, 2 (8.69%) P.aereginosae, 4 (17.39%) Aeromonas species (-1 as Aeromonas hydrophylo, 3as A.sobria) were isolated. In none of the pasteurized milk samples of three companies, enteric pathogens like salmonella, shigella and corynobacteria jejuni, Brucella and Mycobacteria species like pathogeus were not found.
Collections