Show simple item record

dc.contributor.advisorBerkkan, Hakan
dc.contributor.authorÖzsoy, Nurten
dc.date.accessioned2020-12-08T09:42:43Z
dc.date.available2020-12-08T09:42:43Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/176753
dc.description.abstractÖZET Bu çalışmada Türkiye sahillerinde bulunan midye türü olan Mytilus galloprovincialis'in manto dokusu P-glukozidazı elde edildi ve bazı kinetik özellikleri incelendi. Rumelikavağı deniz kıyısından toplanan midyelerin kabukları çıkartıldıktan sonra manto kısımları ayrılarak homojenize edildi. ?- glukozidaz aktivitesi gösteren fraksiyon, midye manto homojenizatının santrifüje edilmesiyle elde edilen ham ekstreden % 40 - 60 amonyum sülfat konsantrasyonunda çöktürülmesi suretiyle ayrıldı, dializ edildi ve hidroksilapatit kolona uygulandı. Adı geçen fraksiyonun pH'sı 6.8 olan artan molaritede fosfat tamponu ile yapılan kolon kromatografîsi sonucunda enzimin 50 mM fosfat tamponu ile elüe edilebileceği saptandı. Bu surede midye manto dokusu p-glukozidazı 13 kez saflaştırılarak elde edildi. ?-glukozidazın en yüksek aktivitesini pH 4.8-5.0 değerleri arasında gösterdiği, optimum temperarürünün ise 49°C olduğu belirlendi. Midye manto p-glukozidazının 4-nitrofenil- ?-D-glukopiranozide karşı gösterdiği en yüksek reaksiyon hızının ve Km değerinin sırasıyla 3.49 mM ve 1.046 x 10`2M olduğu bulundu.
dc.description.abstractSUMMARY In the present study ?-glucosidase was isolated from the mantle tissue of Mytilus galloprovincialis, a mollusc species existing in the coasts of Turkey, and some of its kinetic properties were examined. After removing the shells of the mollusc collected from Rumeli Kavağı seabord, the mantle tissue was separated and homojenized. The crude extract of the mande tissue was obtained by centrifugation and ?-glucosidase active fraction was precipitated from the crude extract at 40 % - 60 % ammonium sulphate concentration. This fraction was diaHsed and applied to hydroxylapatite column. During the elution, molarity gradient was performed with phosphate buffers of pH 6.8 and it was observed that the enzyme existed in 50 mM eluate. Thereupon, mollusc mande tissue 0- glucosidase was purified 13 fold. It was determined that optimum pH of the mande tissue ?- glucosidase of the mollusc existed between pH 4.8-5.0 and optimum temperature at 49°C. Vmax and Km of p-glucosidase was found 3.49 mM and 1.046 x 10` M for 4-nitrophenyl- ?-D-glucopiranoside.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleMidye manto dokusu Beta-glukozidazı
dc.title.alternativeMussel mantle Beta-glucosidase
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmShellfish
dc.subject.ytmBeta glucosidase
dc.subject.ytmMussels
dc.identifier.yokid44838
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityİSTANBUL ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid44838
dc.description.pages32
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess