Kanatlı yemlerinde koliform bakteri düzeyleri ve Salmonella`ların araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmada, İstanbul, Eskişehir ve Bandırma' daki 10 yem fabrikasından alman 130 kanatlı yemi ve 10 et-kemik unu örneğinde koliform bakteri sayısı ve koliform bakteriler saptandı. Ayrıca Salmonellozis etkenlerinin varlığı araştırıldı. 40 pelet yem örneğinin %47.5'inde koliform bakteri saptandı ve ortalama koliform bakteri sayısının 2.3xl0-1/g olduğu bulundu. Toz formdaki yem örneklerinde koliform bakteri sayısının pelet yemlere göre daha yüksek olduğu görüldü ve ortalama koliform bakteri sayısı 4.6x10 /g olarak saptandı. Et-kemik unu örneklerinde (4.0x10 /g) koliform bakteri kontaminasyonunun toz formdaki yem ömeMerininki kadar yüksek olduğu belirlendi. 140 yem örneğinin 35 tanesi Koliform bakteri yönünden analiz edildi. 42.9 % 'undan Enterobacter spp., % 20 'sinden Klebsiella spp. ve %37. 1 'inden Escherichia coli izole edildi. 140 kanatlı yem örneğinin sadece bir tanesinden Salmonella spp. izole edildi. 33 SUMMARY In this study, 130 poultry feed and 10 meat and bone meal samples were taken from 10 commercial feed manufacturing in Istanbul, Eskişehir and Bandırma. All samples were analysed for Coliform bacteria count and for the presence of coliform bacteria and Salmonella. Coliform bacteria were present in 47.5% of the 40 pelleted samples and average coliform bacteria count for the pelleted samples was 2.3x1 oVg. Mash feed samples were highly contaminated with coliform bacteria, the average coliform bacteria count was 4.6x10 /g. Meat and bone meal samples ( 4.0x10 /g) were almost as frequently contaminated with coliform bacteria as mash feed samples. 35 of 140 feed samples were used to analyse for the presence of Coliform bacteria and 42.9 % Enterobacter spp.,20 % Klebsiella spp. and 37. 1 % E. coli were isolated. Salmonella spp. was isolated from one of the 140 feed samples. 34
Collections