Çeşitli gıda maddelerinde akrilamid varlığının araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET Çeşitli Gıda Maddelerinde Akrilamid Tayini Anahtar Kelimeler: Akrilamid, Gıda analizi, Bebe bisküvisi, HPLC-DAD, Chem Elut Akrilamid, yıllardır ticari olarak üretilen ve çeşitli endüstri dallarında kullanılan bir monomerdir. insanlarda ve deney hayvanlarında güçlü toksik etkileri bilinmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar akrilamidin, ısıl işlem görmüş ve nişasta yönünden zengin gıdalarda yüksek oranda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, akrilamidin gıda maddelerinde analizi için geliştirilen yeni bir yüksek performanslı sıvı kromatografik (HPLC) yöntem ile bebe bisküvilerinde akrilamid analizi yapıldı. Sıvı kromatografik analiz LiChrospher RP-18e kolonda, 0.5 ml/dak akış hızında metanol-su (20:80) çözücü sistemi kullanılarak ve 220 nm dalga boyunda gerçekleştirildi. Bu koşullarda akrilamide ait alıkonma zamanı 6.57 dakikadır. Bu koşullarda akrilamid içeren sulu çözeltiler ile çalışıldığında pik alanları ile akrilamid konsantrasyonu arasındaki ilişkinin 12.5-500 ng/ml konsantrasyon aralığında doğrusal olduğu gözlendi. Akrilamidin bisküvi örneklerinden ekstraksiyonu için en uygun yöntemin belirlenmesi için çeşitli denemeler yapıldı. Belirlenen yönteme- göre akrilamid bisküvi örneğinden su ile ekstre edildi. Ardından hekzan ile çalkalama suretiyle yağların uzaklaştırılmasından sonra sulu çözelti Chem Elut kartuştan geçirildi. Akrilamidin %10 oranında izopropanol içeren etilasetat ile elüsyonunun ardından organik çözücünün uzaklaştırılması ile elde edilen artık suda çözündürüldü ve HPLC de analiz edildi. Dört farklı konsantrasyonda akrilamid katılmış bisküvi örneklerinin analiz sonuçlarından bisküviden ortalama geri kazanma yüzdesi % 90.6 ve tayin sınırı 40 ug/kg olarak bulundu. Çalışılan bebe bisküvisi örneklerinde tayin sınırının üzerinde akrilamide rastlanmadı. 38 6. ÖZET Çeşitli Gıda Maddelerinde Akrilamid Tayini Anahtar Kelimeler: Akrilamid, Gıda analizi, Bebe bisküvisi, HPLC-DAD, Chem Elut Akrilamid, yıllardır ticari olarak üretilen ve çeşitli endüstri dallarında kullanılan bir monomerdir. insanlarda ve deney hayvanlarında güçlü toksik etkileri bilinmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalar akrilamidin, ısıl işlem görmüş ve nişasta yönünden zengin gıdalarda yüksek oranda bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, akrilamidin gıda maddelerinde analizi için geliştirilen yeni bir yüksek performanslı sıvı kromatografik (HPLC) yöntem ile bebe bisküvilerinde akrilamid analizi yapıldı. Sıvı kromatografik analiz LiChrospher RP-18e kolonda, 0.5 ml/dak akış hızında metanol-su (20:80) çözücü sistemi kullanılarak ve 220 nm dalga boyunda gerçekleştirildi. Bu koşullarda akrilamide ait alıkonma zamanı 6.57 dakikadır. Bu koşullarda akrilamid içeren sulu çözeltiler ile çalışıldığında pik alanları ile akrilamid konsantrasyonu arasındaki ilişkinin 12.5-500 ng/ml konsantrasyon aralığında doğrusal olduğu gözlendi. Akrilamidin bisküvi örneklerinden ekstraksiyonu için en uygun yöntemin belirlenmesi için çeşitli denemeler yapıldı. Belirlenen yönteme- göre akrilamid bisküvi örneğinden su ile ekstre edildi. Ardından hekzan ile çalkalama suretiyle yağların uzaklaştırılmasından sonra sulu çözelti Chem Elut kartuştan geçirildi. Akrilamidin %10 oranında izopropanol içeren etilasetat ile elüsyonunun ardından organik çözücünün uzaklaştırılması ile elde edilen artık suda çözündürüldü ve HPLC de analiz edildi. Dört farklı konsantrasyonda akrilamid katılmış bisküvi örneklerinin analiz sonuçlarından bisküviden ortalama geri kazanma yüzdesi % 90.6 ve tayin sınırı 40 ug/kg olarak bulundu. Çalışılan bebe bisküvisi örneklerinde tayin sınırının üzerinde akrilamide rastlanmadı. 38
Collections