The heritage of viticulture in Anatolia: Connecting Cappadocia and Mardin through a cultural route of the vine
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bağcılık tarih boyunca birçok medeniyetin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Toplum, her açıdan ve düzeyden, din, ekonomi, ticari ve eğitim sistemleri de dahil olmak üzere şarap üretiminden, dağıtımından ve tüketiminden etkilenmiştir. Tarih boyunca şarap, birçok bölgesel kültürün önemli bir bileşeni olmakla birlikte, aralarında büyük mesafeler olan coğrafi bölgelerin birbirleriyle bağlantı kurmasını, farklı toplumlar arasında etkileşim ve katılımı teşvik etmiştir. Özellikle birçok farklı medeniyetin kavşak noktası olan Anadolu'da, şarap üretimi kimlik ve aidiyet kavramları ile özdeşleşmiştir.Bu tez öncellikle genel olarak bağcılık ve Anadolu bağcılık tarihi üzerine yoğunlaşan bilimsel literatürü incelemektedir. Daha sonra dünyadan, hususi alanlarda, amacı şarap mirasını desteklemek ve korumak ile şarap üreten bölgeler arasında bağlantı sağlayan kültürel rotalar yaratmak olan uluslararası ve ulusal organizasyonların çalışmalarını inceler. Geleneksel bağcılık uygulamaları daha önceden tehdit edilmiş ve bu durumun hala sürdüğü Kapadokya ve Mardin bölgeleri vaka çalışması olarak kullanılarak, bu tez iki bölgede yapılan bağ ekiminin ve Anadolu'da şarap üretiminin siyasi ve sosyal olaylar ile nasıl şekillendiğini incelemektedir. Son olarak bu tez, Türkiye'den seçilen bölgeler ve peyzajlardan oluşan, Türkiye şarap üretiminin teşviki ve bağcılık kültürü korumasını destekleyen bir kültür rotası önerecektir. Viticulture has played a fundamental role in the development of civilizations throughout history. All aspects and levels of society, including religious, economic, trade and educational systems have been affected by the production, distribution and consumption of wine. Throughout history, wine has been a key component of many regional cultures and has also connected geographic regions across great distances, encouraging interaction and engagement among different societies. In Anatolia in particular, a region well-established as a crossroads of many different civilizations, winemaking has become synonymous with identity and belonging.This thesis first examines the scholarly literature which concentrates on the history of viticulture in general and in Anatolia. It then provides an overview of the relevant international and national organizations that are working to promote and preserve wine heritage at individual sites in the world and through the creation of cultural routes which connect wine producing regions. Using the two case studies of Cappadocia and Mardin, regions where traditional winemaking practices have been and continue to be threatened, this thesis examines how the cultivation of vines and the production of wine in Anatolia has been shaped by political and social events in these two regions. Finally this thesis will propose a wine route to selected sites and landscapes in Turkey as a way to develop a cultural route dedicated to the promotion and preservation of the heritage of viticulture and wine production in Turkey
Collections