Obez bireylerde beslenme, fiziksel aktivite ve sosyal özelliklerin değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZETçen. S., (2006), Obez Bireylerde Beslenme, Fiziksel Aktivite ve Sosyal ÖzelliklerinDeğerlendirilmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ç HastalıklarıHemşireliği ABD. Yüksek Lisans Tezi. stanbulAnahtar kelimeler: Obezite, şişmanlık, yeme tutumu, aktivite, beslenmeÇalışma obez bireylerde beslenme durumunun ve beslenmeyi etkileyen faktörlerin, fizikselaktivite ve sosyal durum ile ilişkili özelliklerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi.Araştırma stanbul Üniversitesi stanbul Tıp Fakültesi Endokrinoloji Ana Bilim Dalı Obezitepolikliniğinde Ocak-Nisan 2005 tarihleri arasında, çarşamba ve cuma günleri polikliniğebaşvuran, BK â¥25 olan bireyler arasından basit rastlantısal örneklem yoluyla seçilen 305birey ile, tanımlayıcı-kesitsel olarak yürütüldü. Çalışmada literatür bilgileri ışığındahazırlanmış olan, bireylerin demografik ve şişmanlıkla ilgili özelliklerini, fiziksel aktivitedüzeylerini, beslenme ile ilgili değişkenleri ve obezite ile ilişkili olabilecek sosyalözelliklerini değerlendiren 39 soruluk bir anket formu kullanıldı. Beslenmeyi etkileyebilecekyeme tutumları Türkçe geçerlik güvenirliği yapılmış olan, 18 madde ve 6 alt gruptan oluşan`Yeme Tutumu Ölçeği' ile değerlendirildi. Boy, kilo, bel, kalça ölçümleri yapıldı.Grubun %19,68'i fazla kilolu, %60,32'si obez ve %20'si morbid obezdir. Yaş arttıkça veeğitim düzeyi azaldıkça şişmanlık oranı artmaktadır(p<0,05). Fast food, kebap, hamur işi gibisağlıksız beslenme alışkanlıkları yüksek olan grupta düzenli spor yapma oranı (%18,4) isedüşüktür. Bireylerin %66,2'sinde iki veya üç hastalık (diyabet, hipertansiyon gibi) olduğubelirlenmiştir. Bireylerin %98,7'si kilo vermek istemektedir. %80,7'si bir kez veya daha fazlakilo verme girişiminde bulunmuştur. Şişmanlık düzeyi arttıkça günlük yaşam ve ilişkilerininönemli ölçüde etkilendiğini düşündükleri ve en çok etkilenen alanın sağlık ve arkadaş/akrabailişkileri olduğu saptanmıştır(p<0.05).Yeme tutumunun ?gerilimi azaltma?,?psikolojik rahatlama? ve ?dokunma/elde hissetme?boyutlarında yüksek olduğu belirlenmiştir. Kilodan memnuniyet, kilo vermeyi isteme, kiloverme girişiminde bulunma, spor yapma gibi obezite tedavisinde önemli olan faktörlerle yemetutumu arasında anlamlı ilişki saptanmıştır(p<0.05).Bu çalışma sonuçları benzer obez gruplar için planlanan obezitenin önlenmesi, tedavisi veyaşam kalitesinin düzeltilmesi ile ilgili uygulamalara ışık tutabilir ve gelecek çalışmalararehberlik edebilir. ABSTRACTçen. S., (2006), Evaluation Of Nutrition, Physical Activity And Social Features InObese People. Istanbul University Health Science Institute, Medical Nursing MSP. High License Thesis, IstanbulKeywords: Obesity, overweight, eating attitude, physical activity, nutritionThis study has been done to evaluate nutrition status and the factors that effect nutrition,characteristics of the physical activity and the social status.This research has been done in stanbul University, Medical Faculty, Obesity OutpatientClinic of Endocrinology Department. The research was made between January andApril 2005 with 305 obese people who has visited the outpatient clinic on Wednesdaysand Fridays . The people were chosen by the randomized sample method. The peoplewere chosen among BMIâ¥25. A questionnaire which have 39 questions about obesepeople?s thoughts for obesity, nutrition behaviours, social feauters, physical activitylevels, sociodemographic characteristics. The Eating Attitude Inventory was also usedto evaulate their eating attitudes. The Eating Attitude Inventory has 18 matters, 6subgroups. These people?s height, weight, waist, hip computation were measured.In the result of the work it is understood that the group?s 19,68% is overweight, 60,32%is obese, 20% is morbid obese. When the age increases and the education leveldecreases, their obesity levels increase as well (p<0,05). The group which mostly eatsfast food, kebab, paste foods, don?t make regular physical activity(%18,4). 66,2% ofpeople has two or three diseases like diabetes and high blood pressure. 98,7% of peoplewants to lose weight. 80,7% of group has tried one or two times lose weight. One of theresult of the study is, when peoples weight?s got much, they think this situation effectstheir life, health and relationship with the friends and families (p<0,05) .Eating Attitudes are high subgroups of ?Handling?, ?Pleasurable Relaxation?, ?Crutch?.A significant correlation was established between the factors which are important inobesity therapy, being happy from weight, want to lose weight, try to lose weight,physical acitivity(p<0.05).This research results could be helpful for applications about obesity prevention,treatment and the increase of life quality. Also this study can be a model for futurestudies.ii
Collections