Kırsal turizmde yenilik ve kırsal turizm işletmecilerinin bireysel yenilikçilik düzeylerinin çeşitli değişkenler(Katılımcılara ve işletmelere ilişkin) açısından incelenmesi: Kocaeli/Kartepe örneği
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada; Kocaeli ili Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren kırsalturizm işletmecilerinin demografik özelliklerini tespit etmek, bireyselyenilikçilik düzeylerini saptamak, yenilikçilik puanlarının çeşitli değişkenlerile olan bağlantısını ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışmagrubunu; Kartepe ilçesinde faaliyet gösteren 65 adet kırsal turizmişletmelerinin yöneticileri oluşturmaktadır. Çalışmada katılımcıların bireyselyenilikçilik düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelemesi amacıylaKişisel Bilgi Formu ve 1977 yılında Hurt, Joseph ve Cook tarafından yılındageliştirilen, 2010 yılında Kılıçer ve Odabaşı tarafından Türkçe' ye uyarlananBireysel Yenilikçilik Ölçeği kullanılmış ve ölçeğin güvenirlik katsayısı 0.76olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde, frekans ve yüzde dağılımı,aritmetik ortalama ve standart sapma, çapraz tablolar, t-testi, tek yönlüvaryans analizi (ANOVA) ve post-hoc Tukey testinden yararlanılmıştır.Araştırma sonucunda kırsal turizm işletmecilerinin bireysel yenilikçilikdüzeylerinin düşük düzeyde olduğu ve bireysel yenilikçilik kategorilerindenşüpheci kategorisinde yer aldıkları tespit edilmiştir. Bireysel yenilikçilikpuanları ile yaş, eğitim durumu, turizm eğitimi alma durumu, işletme türü,daha önce çalışılan sektör değişkeni, haftalık internet kullanım süresi,internet kullanım amacı, kırsal turizmle ilgili takip edilen site ve kişilerarasıilişki düzeyi değişkenleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkbulunmuştur. Elde edilen sonuçlar literatür ışığında yorumlanmış ve çeşitliöneriler getirilmiştir. In this study; it has been aimed to determine the demographicalcharacteristics of rural tourism managers operating in the province ofKartepe, Kocaeli province, to reveal the relation of innovativeness scoreswith various variables. Research group of the survey consists of themanagers of 65 rural tourism enterprises operating in the province ofKartepe.Personal Information Form and Individual Innovativeness Scalewere developed by Hurt, Joseph and Cook in 1977 adapted to Turkish byKilicer and Odabasi was used in 2010 with an attempt to examine theindividual innovativeness levels of participants in the study in terms ofvarious variables and the reliability coefficient scale was calculated as 0.76.In the analysis of the data, frequency and percentage distribution, arithmeticmean and standard deviation, cross tables, t-test, variance analysis(ANOVA) and post hoc Tukey test were used. As a result of the research, ithas been determined that individual innovative levels of rural tourismmanagers are low and took part in the skeptical sub-category which belongsto innovative individual's. A statistically significant differences were foundbetween individual innovativeness scores/ and age, educational status,tourism education, type of business, previous sector change, weekly internetusage, internet usage, site, interpersonal relationship level related to ruraltourism. The results have been interpreted in consideration of the literatureanddifferent suggestions have been developed.
Collections