Archaeobotanical and geospatial analyses of Bronze Age plant remains from Kaymakçi, Western Turkey
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Archaeobotanical analysis at Kaymakçı, a 2nd millennium BCE site in the Marmara LakeBasin of western Anatolia, adds valuable information regarding agricultural practices andfoodways to this understudied region. To understand better archaeobotanical data fromKaymakçı, I present a review of the available literature regarding archaeobotanical research ofwestern Anatolia during the Bronze Age. A total of six archaeological sites, including Kaymakçı,are reviewed and their respective data are separated into three different periods: Early BronzeAge, Middle Bronze Age, and Late Bronze Age. The different sites share many of the samecultivars to varying degrees across the different time periods. These cultivars include barley(Hordeum vulgare), wheat (Tritcum aestivum, Triticum turgidum ssp.durum, Triticum turgidumssp. dicoccum, and Triticum monococcum), bitter vetch (Vicia ervilia), chickpea (Cicerarietinum), lentil (Lens culinaris), fig (Ficus carica), grape (Vitis vinifera), and olive (Oleaeuropa), among other crop taxa. This review of archaeobotanical research in the region, thusprovides a wider, regional context to view Kaymakçı's archaeobotancial dataset, which ispresented in two articles (Roosevelt et al. 2018; Shin et al. in review). Due to copyrightregulations, only the abstracts of the two articles are included in this study, yet both form theprimary work for my MA thesis. This review of agricultural practices in the context ofarchaeobotanical research provides an overview of the primary questions currently being askedof for our understanding of Late Bronze Age Anatolia Batı Anadolu'nun Marmara Gölü Havzası'nda milattan önce 2. bin yıllık bir yeri olanKaymakçı'da yapılan arkeobotanik analiz, tartıştığı bu bölgeye tarımsal uygulamalar ve yiyecekyolları hakkında değerli bilgiler katmaktadır. Kaymakçı'dan daha iyi arkeobotanik verilerianlamak için, Tunç Çağı boyunca batı Anadolu'nun arkeobotanik araştırmalarına ilişkin mevcutliteratürle ilgili bir derleme sunuyorum. Kaymakçı da dahil olmak üzere toplam altı arkeolojikalan incelenmiş ve ilgili veriler üç farklı döneme ayrılmıştır: Erken Tunç Çağı, Orta Tunç Çağıve Geç Tunç Çağı. Farklı bölgeler, farklı zaman dilimlerinde aynı çeşitlerin çoğunu değişenderecelerde paylaşır. Bu çeşitler arpa (Hordeum vulgare), buğday (Tritcum aestivum, Triticumturgidum ssp.durum, Triticum turgidum ssp. Dicoccum ve Triticum monococcum), burçak (Viciaervilia), nohut (Cicer arietinum) incir (Ficus carica), üzüm (Vitis vinifera) ve zeytin (Oleaeuropa), diğer mahsul türleri arasındadır. Bölgedeki arkeobotanik araştırmaların bu incelemesi,Kaymakçı'nın iki makalede sunulan arkeobotanyal veri setini görüntülemek için daha geniş vebölgesel bir bağlam sunmaktadır (Roosevelt ve ark. 2018; Shin ve ark.). Telif hakkıdüzenlemeleri nedeniyle, bu iki makalenin sadece özetleri bu çalışmaya dahil edilmiştir, ancakikisi de yüksek lisans tezim için birincil çalışmayı oluşturmaktadır. Arkeobotanik araştırmabağlamında yapılan tarımsal uygulamaların bu incelemesi, Geç Tunç Çağındaki Anadolu'yuanlamamız için halen sorulan temel sorulara genel bir bakış sunmaktadır.
Collections