Farklı oranlarda yeme eklenen kekik (Thymus vulgaris) yağının sazan (Cyprinus carpio L.) yavrularının büyümesine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada başlangıç ortalama canlı ağırlıkları 0,88±0,36 g olan sazan (Cyprinus carpio) yavrularının %0, 0,5, 1,0 ve 1,5 oranlarında kekik (Thymus vulgaris) yağı ilave edilmiş yemlerle beslenmesinin büyüme ve gelişme üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma 3 tekerrürlü olarak 12 adet tankta 84 gün süreyle gerçekleştirilmiştir. Deneme sonunda gruplara ait büyüme parametreleri, yem değerlendirme oranları, yaşama oranları, besin madde bileşenleri ile karaciğer ve ince bağırsak histolojileri karşılaştırılmıştır. En iyi canlı ağırlık ortalaması %0,5 kekik yağı ilaveli yem ile beslenen gruptan elde edilirken (6,93±2,23) en düşük canlı ağırlık kazancı %1,5'luk grupta (6,46±2,56) gözlenmiştir (p<0,05). Yem değerlendirme ve yaşama oranları bakımından gruplar arasında önemli bir farklılık olmadığı (p>0,05) tespit edilmiştir. Besin madde bileşen analizlerinin gruplar arasında farklılık göstermemiş olması ve tüm gruplardaki karaciğer ile ince bağırsak dokularının normal morfolojide bulunmuş olması, kekik yağının denemede kullanılan oranlarda sazanların sağlığına olumsuz bir etki göstermediğini ortaya koymuştur. Ancak büyüme performansı verileri ile birlikte değerlendirildiğinde düşük dozların kullanılmasının önerilebilir olduğu sonucuna varılmıştır. In this research, it was targetted to determine the effects of different levels of dietary thyme (Thymus vulgaris) oil, 0, 0.5, 1,0 and 1.5%, on growth of the carp (Cyprinus carpio) fry (initial average live weights of 0.88±0.36 g). The trial was carried out in 12 tanks for 84 days in 3 replicates. At the end of the study, growth parameters, feed conversion ratios, survival rates, proximate compositions, and liver and small intestine histology of the groups were compared. The highest mean live weight was obtained from the group fed with 0.5% thyme oil supplement (6.93±2.23) and the lowest live weight gain was observed in the 1.5% group (6.46±2.56) (p<0.05). There was no significant difference between the groups in terms of feed conversion and survival rates (p> 0.05). The fact that the proximate analyzes did not differ between the groups and that the liver and small intestine tissues in all groups were found in normal morphology revealed that thyme oil did not adversely affect the health status of the carp at the rates used in the research. However, it was suggested that it would be advisable to use low doses when combined with growth performance results.
Collections