Antepfıstığı üretiminde mekanizasyon ve değerlendirme işlemlerinde kullanılan makine özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ Ülkemiz için önemli bir ihracat potansiyeli olan antep fıstığı üretiminin, genellikle el emeğine dayandığı bilinmektedir. Türkiye'de Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yoğunlaşan fıstık üretimi, bölge içinde önemli bir ekonomik delere sahiptir. Bu çalışmada, fıstık üretiminde mekanizasyon durumu ile güncel sorunların bulunduğu, değerlendirme işlemlerinde kullanılan makina özelllikleri incelenmiştir. Fıstık üretiminde mekanizasyon düzeyi, üretim alanlarının eğimli, kıraç ve verimsiz özelliklerinden dolayı oldukça düşüktür. Kabuk soyma ve çıtlatma gibi değerlendirme işlemlerinde kullanılan el işçiliği ve makina yöntemlerinin yetersizliği en önemli sorunlar olarak belirtilebilir. ABSTRACT Pistachio nut production is mainly based nn labour-hand which it is an important of Turkey. This production conce* trate at the 5outh-Eas Region of Turkey. Then, the pistachio nut is a very valuable production for the region. The purpose of this study is to search of general mechani zation level of the nut and to search some machine characteris tics which are used for some process after the fruit harvesting. Its mechanization level is rather low, due to unfertile and inclined production area. Most important problems in the mechani zation of production are related with dehulling of the red exter nal rinds and to split open the internal nuts. Because, efficiency of machines and hand-labour does not sufficient for these purposes
Collections