Bazı elma ve şeftali çeşitlerinde Paclobutrazol`ün (PP-333) fizyolojik etkileri üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
öz PP-333 son yıllarda geliştirilmiş özellikle meyve ağaçlarında büyümeyi düzenleyici bir kimyasal maddedir. Bu kimyasal madde Ülkemizde Yalova, Bursa, Adana ve Niğde'de Starking Delicious ve Amasya elma çeşitleriyle Dixired, J.H.Hale, Redhaven şeftali çeşitlerin de renklenmeyi artırmak, sürgün büyümesini azaltmak ve ertesi yılın ürününü artırmak amacıyla erken ilkbahar ve yazın toprak üstü organ larına ve özellikle yapraklara püskürtülmüştür. Uygulamalar elmalarda vegetatif gelişmeyi % 10-15 oranında azaltırken meyvelerde kırmızı renk oluşumunu önemli düzeyde artırmıştır. Şeftalilerde sürgün büyümesi % 50 ye kadar azalmış, buna karşın 100 cm'lik sürgünde oluşan meyve gözü sayısı da önemli ölçüde artmıştır. Meyve eti sertliği, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı ve ortalama meyve ağırlığı tüm uygulamalarda artmıştır. Bu sonuçlara göre, Paclobutrazol (PP-333) Ülkemizdeki elma ve şeftali yetiştiriciliği için umutlu görünmektedir. - V - ABSTRACT PP-333 is a recently developed chemical growth regulator in especially fruit trees. This growth regulator was tried on Starking Delicious and Amasya apples and Dixired, J.H.Hale and Redhaven peach varieties in order to improve the red coloring, reduce the shoot growth and increase the following year's yield. The experiments were carried out by foliar treatments in early spring and summer months in Yalova, Bursa, Adana and Niğde. In apples the treatments caused a reduction of 10 to 15 % in shoot growth and a signgficant increase in red coloring. In peaches the shoot growth was reduced up to 50 % but the number of fruit buds on 100 cm shoot was significantly increased. Flesh firmness, total soluble solids and fruit sizes were increased in all the applications. According to these results Paclobutrazol supposed to be a useful growth regulator for our apple and peach production. - VI -
Collections