Destilasyon kolonları için geliştirilen yeni bir plato ve işletme özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 11 - ÖZET Endüstride çeşitli tiplerde destilasyon kolonları kulla nılmakla birlikte, verim ve ekonomi açısından delikli platolu veya süpaplı platolu kolonların genellikle tercih edildiği bilinmektedir. Süpaplı platolu kolonlar buhar hızı bakımından daha geniş bir çalışma entervali sağladıklarından avantajlı dırlar. Ancak bunların yapımı delikli platolulara göre daha masraflıdır. Delikli platolar en düşük maliyetli platolar ol makla beraber, bazı dezavantajları vardır. Örneğin, belli bir buhar hızının altında, platolardaki sıvı deliklerden aşağı akar ve operasyon gerçekleşmez. Delikli platolu kolonlar üzerine yapılan araştırmalarda, bu dezavantajların küçük delikli kalın platolarla giderilebi leceği bulunmuştur. Bununla beraber, deliklerin seri halde ve presle basılıyor olması, kalın platolara küçük deliklerin açılmasına imkân vermemektedir. Örneğin, yumuşak çelik levha larda presle açılabilecek en küçük delik çapı levhanın kalın lığına eşit olmaktadır. Bu çalışmada, endüstride küçük delikli kalın plato yapı mını ekonomik olarak mümkün kılacak bir yöntemle, yeni bir destilasyon kolonu platosu geliştirilmiş ve 9 cm iç çaplı cam bir kolonda işletme parametreleri araştırılmıştır. Kolonda, delik çapı 1,5 mm, kalınlığı 11,5 mm ve serbest alanı % 5 olan üç platonun çalışma özellikleri, hava-su ve aseton-ben zen ikili sistemlerinde incelenmiştir.- Ill - Platolardaki kuru ve yaş basınç düşüşlerini belirlemek amacıyla deneyler yapılmış ve elde edilen veriler teorik de ğerlerle karşılaş tırılmıştır. Deliklerin geometrik özelliği nin, teorik olarak hesaplananlardan daha küçük basınç düşüş lerine neden olduğu bulunmuştur. Platoların Murphree verimi değişik operasyon şartlarında tayin edilmiş ve % 86-94 arasında bulunmuştur.
Collections