Derimden sonra yapılan bazı kimyasal uygulamaların marsh seedless altıntoplarının muhafazası üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 42 - 6. ÖZET Bu çalışmada» uygun depo koşullarında muhafaza edilen altıntop meyvelerinde çürümeleri Önlemek ve yeşil kapsül lü meyve miktarlarını korumak amacıyla, derimden sonra bazı kimyasal uygulamalar yapılmış ve muhafaza sırasında bu uygulamaların meyve kalitesine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla yürütülen araştırmalar İki yıl sürmüştür. Denemelere Marsh Seedless altıntopu alınmıştır. Denemelerin birinci yılında, altıntoplarda yeşil kapsül miktarının korunmasında en etkili 2. 4-D hormon dozu araştırılmıştır. Derllen altıntop meyveleri 3 gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyveler tanık olup, su İle, ikinci grup meyveler 200 ppm 2. 4-D hormonu İle, üçüncü grup meyveler İse, 400 ppm 2. 4-D hormonu İle muamele edilmişlerdir. Tüm meyveler dlfenllll kağıda sarılmıştır. Birinci yıl çalışmaları sonunda, 200 ppm 2. 4-D hormon dozunun, altıntoplarda yeşil kapsül korunmasında 400 ppm' İlk dazdan daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu sonuca dayanarak, ikinci yıl çalışmalarında, yeni uygulamalar yapılmıştır. Denemelerin ikinci yılında, birinci grup meyvelere 200 ppm 2. 4-D hormonu, ikinci grup meyvelere 200 ppm 2. 4-D + 1000 ppm TBZ uygulaması yapılarak, bu gruplardaki meyveler difenilli kağıda sarılmışlardır. Üçüncü grup meyvelere ise, 200 ppm 2. 4-D + 1000 ppm TBZ uygulaması yapılmış ve meyveler dif eni İsiz kağıda sarılarak ambalajlanmışlardır. Her iki yılda denemeye alman altıntoplar, ç. ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde bulunan, 8°C sıcaklık ve % 85-90 oransal nem içeren, soğuk hava deposunda 5 ay muhafaza edilmişlerdir. Muhafaza periyodu süresince, farklı uygulamalar yapılan altıntop meyvelerinden, ayda bir kez örnek alınarak, meyve kalite özelikleri incelenmiştir. Alınan meyve örneklerinde,- 43 ağırlık kayıpları, usare miktarı, titre edilebilir asit miktarı, usare pH'sı, suda çözünebilir toplam kuru madde miktarı, C vitamini İçeriği, muhafaza sırasında ortaya çıkabilen fizyolojik ve mantarsal bozulmalar ile yeşil kapsül lü meyve miktarları saptanmıştır. Denemeler, 2.4-D hormonu ve TBZ uygulamalarının, tanık meyvelerine göre, altıntopların kalitesini daha İyi koruduğunu göstermiştir. iki yıl süren denemeler sonunda, Çukurova koşullarında yetiştirilen Marsh Seedless altıntoplarının, yeşil kapsül miktarının korunmasında 200 ppm 2. 4-D hormonu ve çürüklüklerin azaltılmasında da 1000 ppm TBZ uygulamalarının etkili olduğu bulunmuştur. 2.4-D ve TBZ kombinasyonu uygulanarak, uygun depo koşullarında, 5 ay süreyle muhafaza edilen Marsh Seedless altıntoplarının derimden sonra kalitelerinden fazla birşey kaybetmeden, tüketiciye sunulabileceği saptanmıştır. Bu sonuçların uygulamaya aktarılması halinde, ülkemizde yetiştirilen altıntopların daha iyi değerlendirilmesi ve iç ve dış pazarlara sunulması olanakları artabilecektir. 44 - 7. SUMMARY In order to reduce the amount of rotten fruit and dropping of green buttons of cold stored Harsh Seedless grapefruits a serie of experiments was conducted by using 2.4- D and Thiabendazol CTBZ). During the first experimental year the effects of 2. 4-D on green button drop was investigated. For this purpose harvested grapefruits were divided into three groups. The first group, Ccontrol fruits) was treated with water, the second group was treated with 200 ppm 2. 4-D and the last group was treated with 400 ppm 2. 4-D. All of the fruits were wrapped with diphenyl imperagnated paper. At the end of these first year's trials, 200 ppm dose of 2. 4-D were found better than 400 ppm. From the point of protecting the amount of grapefruits green buttoms. Therefore 200 ppm 2. 4-D dose was used in the second year. In the second year of the experiments the first group of fruits were treated with 200 ppm 2. 4-D hormone, second group fruits were treated with 200 ppm 2. 4-D + 1000 ppm TBZ and all of the fruits were wrapped with diphenyl imperagnated paper. The last group of fruits were treated with 200 ppm 2.4- D + 1000 ppm TBZ and this lot of fruits were wrapped with normal paper. In the first and second experimental year grapefruits were stored for five months in a cold store with Ö^C temperature constantly and humudifying system providing 85-90 % relative humudity at Çukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture in Adana. During the storage period grapefruit samples from different treatment were taken with monthly intervals for- 45 analyzing weight loss, juice content, amount of titratable acids, total soluble solids, fruit juice pH and Vitamin C content. Fungus caused decays, physiological disorders and the amount of green buttons were also recorded. The results have shown that the quality of grapefruits treated with 2. 4-D hormone and TBZ were better than the control fruits. After two years of investigations 200 ppm 2. 4-D hormone was found effective for protecting the green buttom. 1000 ppm TBZ treatments were also found effective on reducing the rottings in Marsh Seedless grapefruit grown under Adana ecological conditions. By combination of 2. 4-D and TBZ Marsh Seedless grapefruit can be offered to the consumer after 5 months of storage as if fresh fruits. Vhen these findings are applied to the practice it is hoped that grapefruit culture can develop in this country.
Collections