Doğal ve yapay humin asitlerinin bitki gelişimine etkisi üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-45- ÖZET Bu araştırmada K, Kar a s Gâvur gölünden alman organik materyalden doğrudan doğal humin asitleri elde edilmiştir, ikinci bir işlem olarak aynı organik materyale (IiL»):eSQd. eklenerek pH'sı 8,6 olan sulu ortamda havanın oksijeni yardımıyla 68 günlük sürede huminleşmeye bırakılmıştır. Deney süresince 25.,37.,45.,59. ve 68. günlerde örnekler alınarak humin asidi oluşumu ve bağlanan azot miktarları saptanmıştır. Elde edilen humin asitleri ortamdan HC1 ile çöktürülerek ayrılmışlardır. Deney süresince organik materyalin çok az bir kısmının huminleştigi görülmüştür. Elde edilen doğal humin asitlerinin total azot içeriği % 3,29, yapay humin asitlerininki ise % 4,16 ile % 4,76 arasında bulunmuştur. Organik materyalin total azot içeriği % 2,35 olarak bulunmuştur. Elde edilen doğal ve yapay humin asitlerinin bitki gelişimine etkisi, buğday bitkisi ile yürütülen saksı denemesinde (NH^s-SO-a ve organik materyal ile karşılaştırmalı olarak belirtilmiştir. Saksı denemesine 40 gün devam edilmiştir. Her saksıya 160 mg azot uygulanmıştır (doğal ve yapay humin asidi, organik materyal ve <KL*)s:SCLı formunda). Ayrıca bunların fosforsuz varyantları da oluşturularak fosforun çözünürlüğüne etkileri araştırılmıştır. Verime etkisi bakımından doğal humin asidi ile yapay humin asidi arasında önemli bir farklılık bulunmamıştır. {IlU^SÜa' m verime etkisi doğal ve yapay humin asitlerine oranla yüksek çıkmıştır. Burada deneme süresinin kısa olmasından dolayı, doğal ve yapay humin asitlerinin (MLa^-SO.,*' a göre, bitkiye yeterince etkili olmadığı sonucuna varılmıştır. Doğal ve yapay humin asitlerinin fosforun çözünürlüğünü <FH.^)»S0.i'a göre daha çok arttırdığı sonucuna varılmıştır. Bitkinin K ile beslenmesine doğal humin asidi ile yapay humin asidinin etkisinin aynı olduğu bulunmuştur. -46- SÜMKARY In this research work natural humic acids were extracted from the organic soil material obtained from Gavur lake in Kahramanmaraş. In a separate process synthetic humlc acids were obtained by the humification of the same organic material for 68 days in an aerated alkaline <pH=8.6) medium. During the humification process aliquots were taken from the medium on 25th, 37th, 45th, 59th and 68th days and analysed for humlc acid and bound nitrogen contents. There analyses indicated that only a small portion of the original organic material was humidified. The bound nitrogen content of the natural humlc acids was 3.29 % while that of synthetic ones ranged between 4.16 and 4.76 %. Fitrogen content of the original organic material was 2.35 %. The effect of the original organic material, and of natural and synthetic humlc acids on wheat growth were compared with that of (NH-OzSCU in a 40-day pot experiment. From each of the above material, calculated amounts coutaining 160 mg N and the same amounts containing no phosphorus were added to the pots. With respect to their effects on yield no difference was found between natural and synthetic humic acids. However, yield was higher with <1TH4.>=:SQa application than with humic acids. It was concluded that the humic acids were not as effective as (IHaJzSOa, possibly due to the rather short experimantal period. It was found that the natural and synthetic humic acids increased the solubility of soil phosphorus to a higher extent than did <BH«>sSCU. The effects of both humic acids on K nutrition of plants were similar.
Collections