Sanicula europaea L. ekstrelerinin antiviral etkisi üzerine incelemeler
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
5 ÖZET Sanicula europaea L. EKSTRELERİNİN ANTlVİRAL ETKİSİ ÜZERİNE İNCELEMELER Bu araştırmada Sanicula europaea L. ekstrelerinin antiviral aktivitesi bir faj-bakteri sisteminde araştırıldı. Taze veya kuru bitkisel materyalden soğuk veya sıcak ekstraksiyonla elde edilen ham ekstrelerin T2 fajları üzerine virüsidal etki ortaya koyduğu ve konak E. coli hücreleri üzerine hiçbir yan etkisi olmadığı, E. coli B2 kültürlerinde T2 infeksiyonunu inhibe ettiği bulundu. Ekstra 4 °C'de tutulduğunda, inkübasyon süresi uzatıldığın da ve inkübasyon ortamı temperatürü yükseltildiğinde ekstrenin virüsidal aktivitesinin arttığı gözlendi. 100 °C üzerinde ısı işle mi ile ekstrenin virüsidal aktivitesi değişmedi, buna rağmen mono- veya divalent katyonların varlığında ekstrenin virüsidal aktivitesi bütünüyle inhibe edildi. `Sephadex` jel filtrasyon kromotografisinden ayrılan fraksiyonlar da faj infeksiyon deneylerinde test edidi ve sadece fraksiyon l'in aktif olduğu bulundu. Poliakrilamid jel elektroforezi analizlerinden elde edilen sonuçlara göre, aktif madde bir protein makromolekül değildir. Aktif fraksiyonun verdiği kromatografik profil ve diğer karakteristikler, etken maddenin karbohidrat yapıda makromo lekül olabileceğini göstermektedir. 81Aktif makromolekülün moleküler yapısı ile moleküler etki mekanizması detaylı olarak ilerideki deneylerde araştırılacak tır. 82 6 SUMMARY AN INVESTIGATION OF THE ANTIVIRAL EFFECTS OF Sanicula europaea L. EXTRACTS. In this research, antiviral activity of the extracts of Sanicula europaea L. was investigated in a phage- bacteria system. Crude extracts obtained from fresh or dry plant materials by cold or hot extraction procedures were found to exhibit virusidal effects on T2 phage and to inhibit T2 infection on E. coli B2 cultures without any side effects on host E. coli cells. The virusidal activity of the extract increased when it was stored at 4 °C, when the time of incubation was prolonged and when the temperature of the incubation medium was increased. The virusidal activity of the extract was not altered by heat treatment over 100 °C, however in the presence of mono- or divalent cations virusidal activity of the extract was completely Inhibited. Fractions separated through `sephadex` gel filtration chromatography were also tested on phage infection assay and only fraction I was found to be active. According to the results obtained from the polyacrylamide gel electrophoretic analysis, active fraction is not a protein macromoiecule, but the chromatographic profile and other characteristics shown by the active fraction indicate that it may 83be a carbohydrate macromolecule. The molecular structure and molecular activation mecha nisms of the active macromolecule will be studied in detail in the future experiments. 84
Collections