Valencia ve kozan yerli portakallarının soğukta muhafazası ve derim sonrası fizyolojileri üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
XVII ÖZ Bu araştırma önemli standart portakal çeşitlerimizden Kazan Yerli ve Valencia portakallarının soğukta muhafaza koşulları ve derim sonrası fizyolojilerini saptamak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla yürütülen çalışmalar üç yıl sürmüştür. Denemeler sırasında farklı derim zamanlarında derilen portakallar değişik sıcaklıklardaki soğuk hava depolarında belirli kürelerde muhafaza edilmiştir. Denemeler süresince değişik muhafaza ortamları ve derim zamanlarının meyvelerin depoda dayanması üzerine olan etkileri yapılan fiziksel ve kimyasal analizlerle araştırılmıştır. Ayrıca değişik muhafaza ortamlarından çıkarılan örneklerin manav koşullarında dayanma dereceleri ve solunumları da incelenmiştir. Araştırma sonuçları, her iki portakal çeşidi için de en uygun muhafaza kofullarının 4°C sıcaklık ve % 85-90 oransal nem olduğunu göstermiştir. Bu koşullarda Kozan Yerli portakalları derimden itibaren 4 ay, Valencia portakalları ise 5 ay süreyle kalitelerinden fazla birşey kaybetmeden başarıyla muhafaza edilebilmiştir. Bu çeşitlerden Kozan Yerli portakalı için şubat başı, Valencia portakalları için ise nisan başı en uygun derim zamanı olarak saptanmıştır. Her iki portakal çeşidininde soğuk depodan çıkarıldıktan sonra manav koşullarında en fazla 10 gün süreyle bekletilebileceği saptanmıştır. XVIII - ABSTRACT The aim of this research is to determine the cold storage conditions and postharvest physiology of Kozan Yerli and Valencia orange of our important standard orange varieties. The research carried out for this objective lasted three years. The oranges harvested at different time were stored in cold storage rooms of different temperatures for certain period of times. The effects of different storage conditions and harvest times on the endurance of fruits in storage rooms were searched through physical and chemical analysis. In addition, the endurance and respiration rates of samples taken from, different storage conditions were investigated under shelf-life conditions. The results showed that the most adequate storage conditions for both of the orange varieties war» 4°C storage temperature and 85-90 % relative humidity. Under these conditions, Kozan Yerli oranges ware protected successfully for about 4 months and Valencia oranges for about 5 months without losing from their qualities after the harvest. It has been determined that the most suitable harvest ties for Kozan Yerli orange is the beginning of February while for Valencia orange is the beginning of April. It has also been found that both varieties of the oranges can be kept for about maximum period of 10 days under shelf-life conditions after they have been taken out of cold storage.
Collections