Hashas tohum yagının bilesiminin, özelliklerinin ıncelenmesi ve degerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada; haşhaş tohumlarından ekstraksiyon yöntemine göre yağ çıkarıldı. Petrol eter (40:60) ile yapılan ekstraksiyonda yağ verimi %45-50 dir. Presleme ile çıkarılan ticari haşhaş yağının ve laboratuvarda ekstraksiyon yöntemi ile çıkardığımız yağın fiziksel ve kimyasal özellikleri incelendi. Bu yağların yağ indeksleri tayin edildiğinde, iyot indeksi farklı, diğer değerler ise aynı bulundu. Her iki yağ da asit katalizörler varlığında ester değişimi yöntemine göre metil esterlerine çevrildi. Bu şekilde hazırlanan haşhaş yağı yağ asidi metil esterleri gaz kromatografisi ile analiz edilerek yağ asitleri saptandı ve miktarları tayin edildi.Yapılan analize göre ticari haşahaş yağının %0,0091 miristik asit. %8.687 palmitik asit, %18,75 stearik+oleik asit, %72,54 linoleik asit; ekstraksiyon ile çıkarılan haşhaş yağının %0,0373 miristik asit, %12,90 palmitik asit, %33,52 stearik+oleik asit, %53,534 linoleik asit içerdiği bulunmuştur.Ayrıca yağların UV ve IR analizleri yapılarak sonuçlar değerlendirildi. UV spektrumunda yaklaşık 250nm de max.absorbsiyon gözlendi. IR spektrumunda -OH, alkan, alken ve ester bantları tespit edildi. In this work, poppy seed oil was obtained from poppy seed by extraction method with petrol ether(40:60). The overall yield was %45-50.The physical and chemical properties of the commercial poppy seed oil obtained by pressing-method and of the poppy seed oil gained by extraction in the laboratory were established. The iod indices of them were different, the other indices were the same.The two kinds poppy seed oil were converted to their methyl esters, by ester-exchange method and the amounts of them were determined by gas chromatography. The composition of commercial poppy seed oil consists of %0,0091 miristic acid, %8.687 palmitic acid, %18,75 stearic+oleic acid, %72,54 linoleic acid.The composition of the poppy seed oil gained by extraction consists of %0,0373 miristic acid, %12,90 palmitic acid, %33,52 stearic+oleic acid, %53,534 linoleic acid.Furthermore, UV and IR analysis were applied to the poppy seed oil and the results were discussed. In the UV spectrum the maximum absorbtion was about at 250nm. In the IR spectrum -OH, alkyl, alkene, ester bands were found.
Collections