Çukurova koşullarında kışlık ara ürün olarak İtalyan çimini bazı baklagil yem bitkileri ile karışım halinde yetiştirme olanakları üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV &z Çukurova'da kırlık ara ürün olarak yetiştirilen italyan Çinli'nin, Adi Fiğ, iskenderiye üçgülü ve Bakla ile farklı karışıra oranlarında yetiştirme olanaklarının araştırıldığı hu çalışma; 1985-96 ve 1036-37 yetiştirme sezonlarında ç. ü. Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü araştırma.' alanında yürütülmüştür. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine gere dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur, Ara -3 1 1.rinada; türlerin saf akimleri ile % 80 bugdaygil '+ % 20 baklagil, % 75. bugdaygil + % 25 baklagil, % 66 bugdaygil + % 33 baklagil, % 50 bugdaygil + % 50 baklagil, % 33 bugdaygil + % 66 baklagil, % 25 bugdaygil + % 75 baklag-il ve % 20 bug days il + % 80 baklagil olacak şekilde karışımları yor almıştır. `Karışım oranları incelenen bütün karakterler üzerine önemli derecede farklı etki yapmışlardır. Karışımlar saf akimlere oranla daha yüksek yeşil ot ve kuru ot verimi vermişlerdir..Botanik kompozisyondaki bugdaygil ve baklagil oranları ekim oranları arttıkla artmıştır. Baklag-il oranlan ekim oranlarına göre daha yüksek bulunmuştur. Baklagillerde vo karışımlarda daha yük-aek ham protein oranı elde edilmiştir. Karışımda baklagil oranı azaldıkça hara protein oran; önemli derecede azalmıştır. Bakla ve bakla + bugdaygil karışımlarında daha yüksek ham yag oranı elde edilmiştir. Yeşil ot verimi ile kuru ot verimi, bugdaygil oranı ve ham yag «oram arasında önemli ve olumlu, yeşil ot verimi ile baklagil aranı ve ham protein ar.-î.nı ara-smda önemli ve olumsuz, baklagil oranı ile ham protein oranı arasıaia önemli ve olu mi u i 1 i ş k i 1 e r sap t & n nu ş 1 1 r. - v AEÎ2ST]RA.C:T This work was conducted out for investigate the growth performance of Italian ryegrass as winter forage crap in different ratios with different forage palants such as coamon vetch, bar see in, and horse bean. Field experiment took place at the experimental area of Field Crops Deparmant of Agriculture Faculty af Çukurova University in 1035-86 and 1986-87 growing season. The experimental design- was arranged in randomised blocks with four replicates. The forage species were sown like pure stand or different binary mixtures, such as 80:20, 75; 25, 66:33, 50:50 % grass: leg umes or vice versa. The mixture ratios significantly effected the all charaotorestics which studied. The mixtures gave mora green and dry fodder yields compared to pure stands. The grass and legutae ratios in botanical composition were increased by increasing the their sowing ratios. Also, the legume ratio:; wore higher than their sowing ratios. Thf high protein ratios were obtained in legumes and their mixtures. The protein ratios were decreased by the decreasing legume ratios in mixture. The high crude oil ratio were obtained in faba bean and faba bean + grass mixtures. It is also observed the significantly positive correlations between green herbage yi-?Id and dry fodder yeield, legume ratio and crude protein ratio; but the negative carrelaWotiG between -rreen herbs -re yield and lesrume,r.-. t ' ~' 1 green herbage yield and 1
Collections