W. Navel ve Hamlin çeşidi portakal meyvelerinin mekanik hasadına yönelik optik özelliklerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
VI ÖZ Bu araştırmada ülkemiz dış-satımında önemli bir paya sahip olan W.Wavel portakalı ile iç-pazarda önemli bir tüketim payına sahip olan Hamlin çeşidi portakalların optik özellikleri araştırılmıştır. Araştırma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada her iki cins portakal için olgunlaşma dönemi boyunca haftalık olarak alman örneklerin üzerlerine görünür bant'ta ışık gönderilerek ışığı yansıma miktarları saptanmaya çalışılmıştır. Bunun için CR-1G0 Minolta Chromo Meter isimli aygıt kullanılmıştır Araştırmanın ikinci aşamasında ise aynı örneklerin suyu sıkılarak CT-100 Minolta Chromo Meter isimli bir başka aygıt yardımıyla ışık geçirgenlikleri saptanmaya çalışılmıştır. Sonuçta ışığı yansıma yüzdeleri ve ışık geçirgenlik değerleri uluslararası aydınlatma komisyonu (CIE) tarafından standartlaştırılmış CIE grafiği yardımıyla değerlendirilerek sınıflandırma ve olgunlaşmanın belirlenmesi için uygun dalga boyları saptanmaya çalışılmıştır. VH ABSTRACT In this research optical properties of W.Navel and Hamlin Oranges of which are important at the export and domestic consumption in our country are investigated. The research has done in two steps. In the first step samples of Hamlin and W.Navel oranges during the maturity period are taken weekly and their reflectance properties were measured at the visible spectrum. For this measurment the GR-lffiJ Minolta Chroma meter machine was used. In the second step the same samples crashed and trasmittance of the light in the visible spectrum of samples' juice were measured by CT-1K) Minolta Chroma meter machines. In conclusion the light reflectance and transmittance values of oranges fruits were evaluated according to the Commission Internationale del'Eclairage (CIE) specialiated graphics and by the aid of these graphics suitable wavelength were determined for sorting and estimated of maturity period for the mentioned oranges.
Collections