Tilapia niloticada bakırın karaciğer ve kas dokularındaki nicel protein değişimlerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
35 ÖZET T I LAP I A NILOTICA' DA BAKIRIN KARACİ?ER VE KAS DOKULARINDAKİ NİCEL PROTEİN DE?İŞİMLERİNE ETKİLERİ Bu araştırmada farklı ortam derişim ler indeki bakırın Tilapia ni l otica' nın karaciğer ve kas dokularında etkide kalma süresine bağlı olarak birikimi ile bu dokuların nicel protein değişimlerine etkileri incelenmiştir. Deney hayvanları, 0.1, 1.0, 5.0 ve 10,0 ppm Cu ortam derişimi er inde 1, 7, 15, 30 ve 60 gün sürelerle bırakılarak, karaciğer ve kas dokularındaki bakır birikimi atomik absorbsiyon spektrof otometrik yöntemlerle, protein derişimleri ise spektrof otometr ik yöntemlerle saptanmıştır. Deneyler süresince 10.0 ppm Cu ortam derişimi dışında balıklarda mortalite gözlenmemiştir. Bakır birikimi tüm derişimlerde karaciğerde kasa oranla daha fazla olmuş, her iki dokuda da ortam derişimi ve etkide kalma süresine bağlı olarak artış göstermiştir. Deneylerin ilk 30 gününde bakır, tüm ortam derişimi erinde karaciğer proteinlerinde bir artışa, kaslarda ise bir azalmaya neden olmuştur. Dokulardaki protein derişimleri 30. ve 60. günler arasında karaciğerde ortam derişimine bağlı bir düşme göstermiş, kaslarda ise 10.0 ppm Cu dışında bir denge durumuna ulaşmıştır. Balıklarda bakır metabolizması ve karaciğer ve kas dokularının protein düzeylerinde, bakır derişimine bağlı değişimlerin olası mekanizmaları tartışılmıştır. 36 SUMMARY EFFECT OF COPPER ON THE QUANTITATIVE PROTEIN CHANGES IN LIVER AND MUSCLE TISSUES OF T I LAP I A NILOTICA Accumulation of copper and the consequent changes in the liver and muscle tissue proteins of T. ni ! otica were investigated at different concentrations of metal in the medium over two months per iod. Copper concentrations and protein contents of the liver and muscle tissues were measured using AAS and spectrophotometr i c techniques respectively, after exposing the fish to 0.1, 1.0, 5.0 and 10.0 ppm Cu, in the medium over periods of 1, 7, 15, 30 and 60 days. No mortality was observed during the experiments, except in 10.0 ppm Cu in which all the animals were dead before day 60. Accumulation of copper was higher in liver than in muscle in all the concentrations tested and increased with copper concentration and exposure period. The protein content increased in liver and decreased in muscle during the first 30 days of experiments. The protein content of the liver, however, decreased between days 30 and 60, and reached to a steady state level in muscle during the same period. Copper metabolism in fishes and the possible mechanisms for the tissue Cu concentration dependant changes in protein contents of liver and muscle tissues were discussed.
Collections