Çukurova koşullarında on yazlık buğday çeşidinin genotip x çevre interaksiyonları ve adaptasyon yetenekleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZ XI Çukurova bölgesi içinde bulunan Yüreğir, Berdan ve Amik ovalarını temsil eden dört yerde iki yıl süreyle farklı kökenli üç makarnalık, yedi ekmeklik buğday çeşidine ait verim ve verime etkili tarımsal özelliklerin incelendiği bu çalışmada, incelenen özelliklerin deneme yerlerinden ve deneme yıllarından önemli derecede etkilendiği görülmüştür. incelenen çeşitlere ait tüm özelliklerin büyük bir çoğunluğu deneme yılından ziyade deneme yerlerinden etkilendiği saptanmıştır- Ayrıca incelenen özelliklere ait geniş anlamdaki kalıtım dereceleri üzerine fen ot ipe ait varyans Disponenti değerinin genotipe ait varyans komponenti değerlerine göre daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Penemede kullanılan buğday çeşitleri, incelenen özellikler yönünden farklı çevrelerde farklı uyum yetenekleri göstermişlerdir. ABSTRACT AX 1 Three durum and seven bread wheat varieties, from various origins were tested for yield and the characters affecting yield in Çukurova at four locations which were located at Amik, Berdan and Yüregir platoos for two years. Results showed that the characters of varieties were affected by both years and locations significantly. Locations were more effective ün characters studied than years. Also it is concluded that phenotype variance components value had more effect on the her idi t y degrees of characters than genotype variance components value. The adaptation abilities of varieties tested in this study for different characteristics varied at various locations.,
Collections