Marmara denizinde doğal filtrasyon nedeniyle kıyıda açılan kuyulardan su alınarak salman (Salma solar linnaeus 1758) yetiştiriciliğinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Marmara Denizi'nde Doğal Filtrasyon Nedeniyle Kıyıda Açılan Kuyulardan Su Alınarak Salmon {Salmo salar Linnaeus, 1758) Yetiştiriciliğinin Araştırılması. Bu çalışmada, Marmara Denizi' nde kıyıda açılan bir kuyudan su alınarak Atlantik salmonunun (Salmo salar L.. 1758) yetiştiriciliği araştırılmıştır. Araştırmamız Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Yalova Su Ürünleri Araştırma İstasyonu' nda gerçekleştirilmiştir. Araştırmada kullanılan balıklar İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Sapanca İç Su Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi'nden temin edilmiştir. Ortalama 22.02 gr. ağırlık ve 13.14 cm. total boya sahip 110 adet pre ve post salmonlar 4x2x1.5 m.' lik beton havuzlara yerleştirilmiştir. Balıklar 2 mm. 'lik pelet yemlerle sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez serbest yemleme programına göre (ad-libitum) beslenmişlerdir. Havuzlara verilen deniz suyu; deniz kıyısındaki kuyuda süspande maddelerin olmayışı ve oldukça temiz oluşu nedeniyle herhangi bir fîltrasyona tabi tutulmadan doğrudan havuzlara verilmiştir. Deniz suyunun oksijen, salinite, sıcaklık parametreleri günlük; pH ve NFb değerleri ise 15 günde bir ölçülmüştür. Balıkların biyometrik ölçümleri adaptasyon işleminin tamamlanmasından hemen sonra her ay düzenli şekilde gerçekleştirilmiştir. 38Araştırmanın bitim tarihi olan Temmuz ayında ortalama bireysel canlı ağırlık 96.6 gr. ve total uzunlukta 21.2 cm olarak tespit edilmiştir. Araştırmamızın Ocak ayından Temmuz ayma kadar geçen 7 aylık süresinde ortalama spesifik büyüme oranı 0.816, kondüsyon faktörü 1 ve yemden yararlanma oram 2.03 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın sonunda balıklarda görülen ölüm oranı % 6.3 ' tür. 39 V.1 SUMMARY Investigation of Salmon ( Salmo salar Linnaeus, 1758 ) Production by Preparing Water From Opened-up Wells by Reason of Natural Filtration of Marmara Sea In this study, production of Atlantic salmon (Salmo salar L.` 1758) was researched by taking water from the wells near the Marmara Sea. This research was performed in Agricultural and Village Affairs Ministry Yalova Fisheries Research Station, from 25 December 1992 to 25 July 1993. All the fish were obtained from Istanbul University Faculty of Fishery, Sapanca Inland Water Products, Research and Experiment Unit. Total 1 10 pre and post smolt Atlantic salmon were settled to 4x2x1.5 m. concrete ponds. Average weight and length offish were 22.02 gr. and 13.14 cm. Feeding was done twice a day (morning and evening hours) by observing the fish according to the free feeding program (ad-libitum). The water that we take from the sea was relatively clean and had no solid materials. So, no filtration was applied and directly used in our ponds. The values of oxygen, salinity and temperature were measured every day. pH and NFfo values were measured twice in a month. After completing the adaptation offish, biometrics measurements were done every month periodically. 40At the end of the study individual average weight 96.6 gr. and average total length 21.2 cm. were found. At the end of the research, average specific growth rate was 0.816, condition factor was 1.00 and food conversation rate was calculated 2.03. Fish mortality rate was 6.3%. 41
Collections