Balık yağı yerine soya ve ayçiçek yağı kullanılan yemlerin levrek(Dicentrarchus labrax L. 1758)`de gelişmeye etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada Çanakkale Eceabatta bulunan HATKO Anafartalar Kültür Balıkçılığı A.Ş. işletmesinde başlangıç ağırlıkları ortalama olarak 58.57 g olan levrek ((Dicentrarchus labrax L. 1758) balıklarının yemlerine balık yağı yerine; soya yağı ve ayçiçek yağı ilave edilmesinin, gelişmeye etkisi incelenmiştir. Bu amaçla işletmedeki mevcut balıklar arasından rastgele seçilen 25 adet balık, lmxlmx İm boyutlarındaki bir ağ kafese yerleştirilerek kontrol grubu ve 2mxlmxlm boyutlarındaki üç kafesin her birine de 50 adet balık yerleştirilerek deney grupları I,II ve III oluşturulmuştur. Besin maddeleri miktarı ve enerji düzeyi önceden hesaplanan ve işletmede kullanılan Pınar levrek yemi (Pelet No: 3, 3.2mm)' ne %5 oranında sırasıyla; soya yağı, ayçiçek yağı ve balık yağı ilave edilerek, deneme gruplarındaki balıklara verilmiştir. Kontrol grubundaki balıklar herhangi bir yağ ilave edilmeyen yemlerle beslenmiştir. Araştırma süresince yapılan ölçümlerin sonuçlarına göre, balıklardaki canlı ağırlık artışı, kontrol grubunda 79.53 g, deney gruplarında ise sırasıyla 85.70 g (Deney grubu I),86.31 g (Deney grubu II) ve 93.93 g (Deney grubu III) bulunmuştur. Yemden yararlanma oranı en yüksek deney grubu II de (2.25) ve en düşük deney grubu III de (2.03) görülmüştür.Yapılan varyans analizlerinde, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma oranı bakımından gruplar arasındaki fark önemsiz bulunmuştur (P£0.05). Balıklardaki vücut kompozisyonunu incelemek amacıyla yapılan analizlerin sonuçlarına göre, vücuttaki protein miktarının denemenin sonunda tüm gruplarda arttığı, yağ miktarının ise, kontrol grubunda değişmediği ancak yemlerine yağ ilave edilen deneme gruplarında denemenin sonunda arttığı görülmüştür. Balıklardaki hepatosomatik indeks (HSI) ve viserosomatik indeks (VSI) değerlerinin, tüm gruplarda birbirine yakın olduğu ve karaciğerlerde doğal halde bulunan ham yağ miktarlarının denemenin başlangıcında %32.57, denemenin sonunda ise kontrol grubunda %20.20, deney grubu I de (Soya yağı) %25.24, deney grubu II de (Ayçiçek yağı) %25.32 ve deney grubu III de (Balık yağı) %22.42 olduğu bulunmuştur. Sonuç olarak levrek büyütme yemlerinde balık yağı dışında %5 oranında soya ve ayçiçek yağı kullanılmasının balıklarda canlı ağırlık artışı, yemden yararlanma oram, VSI ve HSI değerleri üzerinde herhangi bir olumsuz etkisinin olmadığı ancak soya, ayçiçek ve balık yağlarının ilave edildiği yemlerle beslenen balıklarda vücuttaki ve karaciğerdeki ham yağ miktarlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. This study was carried out in the HATKO Anafartalar fish farm (Eceabat Çanakkale). The effect of addition of soybean oil and sunflower oil to the feeds instead of fish oil on the growth of seabass the initial mean weight of seabass was 58.79 g. has been examined. With this purpose a control group has been formed by placing 25 fish into a net cage (lmxlmxlm in size) and experimental groups I, II, and III have been formed by placing 50 fish into three net (2mxlmxlm in size, each). Pınar sea bass feed (P3, 3,2 mm) of whose nutrient content and energy level known was used. Fish in the experimental groups were fed with the sea bass feed to which 5% fish oil, 5% soybean oil, and 5% sunflower oil were added. The fish in the control group were fed with the same commercial feed without oil addition. During the feeding trial, live weight gain of fish was found to be 79.53 g in the control group and 85.70 g, 86.3 1 g and 93.93 g in the experimental groups of I, II, and III respectively. Feed efficiency ratio was found at the highest level in the experimental group II (2,25) and at the lowest level in the experimental group III (2.03).According to the analyses, of variance the difference between the groups for live weight gain and feed efficiency ratio was not significant (P>0.05). The analyses investigating body composition of the fish showed that the body protein content has increased in all groups at the end the of feeding trial. However, the body fat content has not changed in the control group but has increased in the experimental groups whose feed included oil. Viscerosomatic index (VSI) and hepatosomatic index (HSI) values of fish have been found similar in all groups, and crude fat contents in the liver have been found 32.57% at the beginning of the trial. The crude fat contents in the liver were 20.20% in the control group, 25.24% in the experimental group I (soybean oil), 25.32% in the experimental group II (sunflower oil), and 22.42% in the experimental group III (fish oil) at the end of the trial. The use of soybean oil and sunflower oil with a ratio of 5% other than fish oil in seabass feed has not affected the live weight gain, the feed efficiency ratio, and the values of VSI and HSI of the fish. Howewer, the body fat content and liver crude fat content were higher of the fish whose feed was enriched with soybean oil, sunflower oil and fish oil.
Collections